Свет

САД траже од Кине: Подстакните Иран да обузда нападе Хута на Црвено море

Aмерички званичник рекао је да ће САД наставити да покрећу питање Ирана и напада Хута у разговорима са званичницима из Пекинга, али је навео да не гаји велике наде да ће се став Кине променити
САД траже од Кине: Подстакните Иран да обузда нападе Хута на Црвено море© Tanjug/Kaitlin Watt/U.S. Navy via AP

Сједињене Америчке Државе тражиле су од Кине да подстакне Иран да обузда нападе јеменских Хута на комерцијалне бродове у Црвеном мору, али за сада је помоћ Пекинга мала, пише "Фајненшел тајмс", позивајући се на америчке званичнике.

Амерички званичници су, у последња три месеца, у више наврата покретали ово питање са највишим кинеским званичницима. Од њих траже да Ирану пренесу упозорење да "не би требало да подстичу тензије на Блиском истоку" након напада Хамаса на Израел који се догодио 7. октобра, и рата који је уследио.

Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан и његов заменик Џон Фајнер о овој теми су у Вашингтону разговарали са Ли Ђенчаом, шефом међународног одељења Комунистичке партије Кине. Званичник Стејт департмента навео је и да је државни секретар Ентони Блинкен о овом питању разговарао са кинеским колегом.

Међутим, амерички званичници казали су да нема пуно доказа да је Кина извршила било какав притисак на Иран да обузда Хуте, "осим благе изјаве коју је Пекинг дао прошле недеље у којој је позвао релевантне стране да осигурају безбедан пролаз за бродове који плове кроз Црвено море", што је критична рута за светску трговину.

САД, поред дипломатског притиска на Пекинг, настављају да бомбардују положаје Хута у Јемену као одговор на најмање 33 напада Хута на комерцијалне бродове која пролазе кроз Црвено море.

Америчка војска извела је јутрос још два удара на положаје Хута и уништила две противбродске ракете које су, како се наводи у саопштењу, биле усмерене ка Црвеном мору и биле спремне за лансирање.

Хуте подржава Иран, који је последњих година остварио дубље комерцијалне и дипломатске везе са Кином.

Један амерички званичник рекао је да ће САД наставити да покрећу питање Ирана и напада Хута у разговорима са званичницима из Пекинга, али је навео да не гаји велике наде да ће се став Кине променити.

Други амерички званичник истакао је да је било "неких назнака" да се Кина ангажује по овом питању, али није желео да "прецењује колико је Пекинг урадио по том питању, а ни какав је утицај то имало".

"Фајненшел тајмс" додаје да су амерички званичници гајили наде да ће Пекинг предузети акцију јер је нападе Хута видео као претњу сопственим комерцијалним интересима, с обзиром да је Црвено море критична рута за кинески извоз у Европу.

Ли Ђенчао, који је главни кандидат за следећег кинеског министра спољних послова, посетио је Иран у децембру, а само неколико дана пре тога, на самиту у Сан Франциску састали су се председници САД и Кине Џозеф Бајден и Си Ђинпинг.

Уочи самита у Сан Франциску, амерички званичници су у више наврата позивали Кину да искористи било коју полугу коју има са Ираном усред забринутости да би рат Израела и Хамаса могао да прерасте у шири сукоб на Блиском истоку.

Кинеска амбасада у Вашингтону саопштила је да нема детаља о сусретима америчких званичника са Ли Ђенчаом, али да је "Кина забринута због ескалације тензија у Црвеном мору". Портпарол амбасаде саопштио је да разговори служе заједничким интересима међународне заједнице и да је Кина позвала "релевантне стране да одиграју конструктивну и одговорну улогу у одржавању безбедног и стабилног Црвеног мора".

image