Свет

Иран одбацио европску осуду због лансирања сателита: Мирољубиве технологије су наше право

Такве интервенционистичке изјаве неће смањити одлучност Ирана да напредује у науци и технологији, поручио је портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани
Иран одбацио европску осуду због лансирања сателита: Мирољубиве технологије су наше право© Tanjug/Iranian Defense Ministry via AP

Иран је данас одбацио осуду коју су претходно Техерану упутиле Француска, Немачка и Велика Британија због лансирања сателита "Сораја", саопштивши да је технолошки напредак у ваздухопловству законско право те земље.

Тај сателит лансиран је прошле недеље користећи лансирајућу ракету Каем (СЛВ), преноси Ројтерс.

СЛВ користи технологију која је неопходна за развој система балистичких ракета дугог домета, што би такође могло да дозволи Техерану да лансира оружје већег домета, навеле су три европске земље у заједничкој изјави.

"Такве интервенционистичке изјаве неће смањити одлучност Ирана да напредује у науци и технологији", рекао је портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани.

Канани је додао да Техеран сматра употребу "мирољубиве технологије" својим правом.

Техеран такође негира тврдње САД да је таква активност параван за развој балистичких ракета и каже да никада није тежио развоју нуклеарног оружја.

Прошле недеље сателит "Сораја", који је развио истраживачки огранак Иранске свемирске агенције, пуштен је у орбиту од 750 км, што је највећи свемирски успех Ирана, наводе медији те земље.

Иран, који има један од највећих ракетних програма на Блиском истоку, претрпео је неколико неуспешних лансирања сателита последњих година због техничких проблема.

image