Свет

Број сиромашних у Великој Британији повећан за милион

У извештају Фондације ЈРФ наводи се да је 14,4 милиона људи у Великој Британији, укључујући 4,2 милиона деце, било у сиромаштву у периоду 2021-2022. године
Број сиромашних у Великој Британији повећан за милион© Pixabay

Милион људи више се суочило са животом у сиромаштву у Великој Британији у периоду 2021-22. у односу на годину раније, показала је нова анализа Фондације Џозефа Раутнија (ЈРФ).

У извештају Фондације наводи се да је 14,4 милиона људи у Великој Британији, укључујући 4,2 милиона деце, било у сиромаштву у периоду 2021-2022. године, а све већи број није у стању да себи приушти храну или плати рачуне.

Ово је за милион више у односу на укупно 13,4 милиона људи, укључујући 3,9 милиона деце, годину дана раније.

"Током последње две деценије, видели смо да се сиромаштво продубљује, са све више породица које све више падају испод границе сиромаштва", рекао је извршни директор Фондације Пол Кисак.

Шест милиона људи имало је приходе далеко испод стандардне границе сиромаштва и стога је било у "веома дубоком" сиромаштву у периоду 2021-2022, наводи се у извештају.

Пар са двоје деце млађе од 14 година је, по дефиницији, у "веома дубоком" сиромаштву, ако је њихов годишњи приход домаћинства мањи од 14.600 фунти (18.519 долара).

У извештају, ЈРФ изражава забринутост и у вези са будућношћу, будући да је инфлација у земљи још дупло већа од циљане, бенефицијама је потребно време да сустигну раст цена, запосленост почиње да опада, зараде су и даље испод нивоа из 2008, а трошкови становања убрзано расту.

image
VV inauguration
banner