Свет

Велика Британија у дугу и мраку: Два милиона људи ускоро без струје и гаса

Више од пет милиона људи живи у домаћинствима која су дужна својим добављачима енергије, а укупан дуг износи рекордних 2,9 милијарди фунти
Велика Британија у дугу и мраку: Два милиона људи ускоро без струје и гасаwww.globallookpress.com © IMAGO/Michael Bihlmayer

Више од два милиона људи у Великој Британији суочиће се са искључењима гаса и струје током текућег зимског периода јер нису у могућности да плате рачуне за енергију због све већих трошкова живота у тој земљи, саопштила је данас добротворна организација "Ситизенс адвајс" (Citizens Advice).

"Нова анализа 'Ситизенс адвајс-а' показала је да ће се више од два милиона људи широм Велике Британије суочити са искључењима гаса и струје јер не могу себи да приуште да допуне бројило за плаћање унапред", наводи се у саопштењу.

Додаје се да више од пет милиона људи живи у домаћинствима која су дужна својим добављачима енергије, а укупни дуг износи рекордних 2,9 милијарди фунти.

Према подацима те организације, свака четврта особа у Британији не може себи да приушти да плати основне рачуне, док је једно од 10 домаћинстава принуђено да се задужује у последњих шест месеци како би могло да плати рачун за електричну енергију.

Према подацима те организације, 2023. године 1,7 милиона људи је гас и струју искључивало најмање једном  месечно

image