Свет

Тејлор Свифт, Бајден и (теорија) завере: Да ли ће Супербол бити намештен због америчких избора?

Забрињавајуће истраживање открило је да би певачица могла значајно да утиче на резултат председничких избора у САД, будући да је петина гласача у анкети навела да ће вероватно гласати за кандидата којег она подржи
Тејлор Свифт, Бајден и (теорија) завере: Да ли ће Супербол бити намештен због америчких избора?© Photo by Patrick Smith/Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп је на самом финишу трке за републиканску номинацију на предстојећим председничким изборима у Америци, а његов ривал – председник Џозеф Бајден – упркос бројним кризама у Сједињеним Државама и свету, већ усмерава пажњу и енергију на кампању.

Актуелни председник, судећи по анкетама, заостаје за бившим, пренео је "Њујорк тајмс", међутим, осамдесетједногодишњи Бајден и његови саветници у кампањи надају се да ће им ове године "кец у рукаву" бити  ТикТок и Тејлор Свифт.

"Бајденов изборни штаб је већ почео преговоре са познатим личностима и инфлуенсерима који би промовисали председника на Инстаграму и ТикТоку" наводи амерички лист, објашњавајући да се и сам Бајден у децембру састајао са инфлуенсерима и предложио им да на својим профилима "постављају пробајденовски садржај"

"Љубавна прича": Свифт и Бајден

Очекује се да ће Бајденов највреднији адут у кампањи и својеврстан тас на ваги на предстојећим изборима бити Тејлор Свифт, "тридесетчетворогодишња поп сензација и љубитељка НФЛ-а (Националне фудбалске лиге)", након чије објаве на Инстаграму се 2020. године регистровало 35.000 нових гласача. 

Судећи по резултатима испитивања које је за "Њузвик" спровео "Редфилф енд Вилтон стратеџис", Тејлор Свифт би могла значајно да утиче на начин на који Американци гласају на председничким изборима, будући да је петина гласача навела да ће "вероватно" подржати кандидата којег она подржава. Њен утицај се, како се истиче, посебно осећа код тзв. генерације З (особе рођене од средине деведесетих до раних 2010-тих) која ће ове године гласати у још већем броју. 

Популарност певачице је у последњих 12 месеци достигла нове врхунце: вести о њеној вези са НФЛ звездом Трависом Келсијем и "Ерас" турнеји која обара све рекорде преплављују медије, а магазин "Тајм" ју је прогласио за личност године

У сусрет Суперболу, финалној утакмици Националне фудбалске лиге коју је прошле године гледало 115.1 милиона људи, а која ће се играти 12. фебруара, очекује се да ће њена свеприсутност у медијима још јачати, будући да ће у финалу за Чифсе играти и њен дечко. 

Од "промотерке Трампових вредности" до "супер либералне" активисткиње

Како Свифтова редовно користи сваку ПР прилику, потенцијални начини на које би она и Демократска странка могли да искористе ову медијски лукративну ситуацију већ су распламсале машту корисника друштвених мрежа, од којих су поједини сугерисали да би амерички естаблишмент могао да намести Супербол у корист екипе Свифт-Бајден. 

"Питам се ко ће освојити Супербол следећег месеца. И питам се да ли ове јесени следи велика подршка председнику од вештачки наметнутог пара. Овде само спекулишем, али да видимо како ће прича остарити у наредних 8 месеци", написао је бивши кандидат за републиканску председничку номинацију Вивек Рамасвами, (који је пре две недеље одустао од трке и подржао Трампа) реагујући на твит конзервативног коментатора Џека Пособијека у којем је приметио да је Тејлор Свифт у 2019. години у оквиру расправе са својом тадашњом издавачком кућом негативно коментарисала породицу Сорош, а затим наредне године почела да се представља као "супер либерална".

"Након што ми је ускраћена могућност да откупим своју музику, она је продата компанији Скутера Брауна "Итака холдингс" у уговору за који кажу да га је финансирала компанија "23 капитал" породице Сорош. Ово се догодило без мог одобрења", обратила се тада певачица милионима фанова. 

Иако Тејлор Свифт никада не напушта жижу јавности, синоћ је на Иксу била посебно истакнута тема зато што су ту мрежу преплавиле њене експлицитне фотографије направљене уз помоћ вештачке интелигенције због којих је реаговала и Бела кућа, а Икс блокирао претраживање њеног имена.  

То, међутим, није спречило ширење теорије и коментара поводом идеје да би Супербол могао да буде намештен због предстојећих избора. 

"Заиста? НФЛ ће да намести Супербол како би подршка Тејлор Свифт Бајдену била мало јача? Та теорија је толико глупа да ни Трампове присталице неће поверовати у њу", написао је Ченк Ујгур, оснивач и водитељ емисије "Млада Турска", који је упркос чињеници да је рођен у Истанбулу и према Уставу САД не може да се кандидује на председничким изборима, пре неколико месеци изазвао Бајдена на месту кандидата демократа. 

Иако читава интернет дебата о томе да ли ће НФЛ финале бити намештено како би победио дечко Тејлор Свифт на први поглед заиста делује прилично блесаво, чини се да стварност у којој би певачица кантри и поп хитова о сломљеном срцу могла да одреди политичку судбину нуклеарне силе тренутно умешане у бројне светске сукобе ипак не делује нимало смешно. 

Подсећамо, Свифт је пре 2020. године одбијала да се политички изјасни, а медији попут британског "Гардијана" су је тада називали "музичком промотерком Трампових вредности".

Она никада јавно није рекла за кога гласа, али је уочи избора 2020. на друштвеним мрежама написала да Трампа треба скинути са власти. 

image
VV inauguration
banner