Свет

Викторија Нуланд: Не повлачимо трупе из Сирије

САД су спремне да врате Турску у програм производње америчких ловаца пете генерације Ф-35, ако се реши питање руских противваздушних ракетних система С-400, које је набавила Анкара, поручила је подсекретарка Стејт департмента
Викторија Нуланд: Не повлачимо трупе из Сирије© Kevin Dietsch/Getty Images

Сједињене Америчке Државе не повлаче трупе из Сирије, а након што је Анкара одобрила улазак Шведске у НАТО, Америка и Турска се враћају пуноправном заједничком раду у областима економије и безбедности, изјавила је подсекретарка Стејт департмента Викторија Нуланд.

"Сједињене Државе не повлаче трупе из Сирије. Као што су показали трагични догађаји у цркви у Истанбулу, и изражавамо саучешће онима који су тамо погинули, Исламска држава је и даље активна на многим местима, а ми смо са Турском деценијама партнери у борби против тероризма. Та борба мора да се настави, било у Ираку или Сирији", казала је Нуландова за Си-Ен-Ен Турк.

Према њеним речима, сада је важније него икада да Вашингтон и Анкара ојачају сарадњу.

"То се најбоље видело у Истанбулу, а и у нападу на наше снаге у Јордану. Зато смо потребни једни другима", нагласила је.

Она је истакла да су САД спремне да врате Турску у програм производње америчких ловаца пете генерације Ф-35, ако се реши питање руских противваздушних ракетних система С-400, које је набавила Анкара.

"Били смо у процесу преговора о продаји ПВО система 'патриот'. Међутим, Турска је отишла у другом правцу. Стога смо сада разговоарали о томе. Очигледно, ако можемо да решимо питање са С-400, што желимо, Сједињене Државе ће радо примити назад Турску у породицу Ф-35", навела је.

image