Свет

"Фигаро": Путин је крив за поскупљење струје у Француској?

Французима ће рачуни за струју 1. фебруара поново порасти, што је друго повећање у протекле две године, а министар финансија за поскупљење криви Москву
"Фигаро": Путин је крив за поскупљење струје у Француској?Getty © Jeff J Mitchell / Staff

Министар економије Бруно Ле Мер "обрадовао" је Французе најавом новог поскупљења струје од четвртка, 1. фебруара. То је друго повећање цена струје у протекле две године, али министар који је такође одговоран и за енергетику, одбија да преузме одговорност за ново поскупљење.

"Дозволите ми да вас подсетим да, ако су цене струје порасле, то је зато што је Владимир Путин, пријатељ госпође (Марин) Ле Пен, напао Украјину и изазвао скок цена струје и гаса", рекао је Ле Мер на ТФ1.

"Они су директно одговорни", додао је министар, алудирајући на руског председника и лидерку Националног окупљања.

Експерти за "Фигаро" кажу да је сукоб у Украјини "главни разлог енергетског шока који је Европа доживела", али није искључиви.

"Изјава Бруна Ле Мера је у великој мери тачна, енергетска криза је у великој мери изазвана ратом у Украјини", каже Николас Голдберг, енергетски стручњак у "Колумбус консалтингу". Русија је један од највећих произвођача и извозника природног гаса у свету. "Али министар заборавља структурни елемент када не помиње стање француске нуклеарне електране", додао је Голдберг.

Француска је у лето 2022. затворила 32 до 56 нуклеарних реактора након што је у јесен 2021. откривен проблем "стресне корозије" на неколико реактора. Због тога, земља је била принуђена да повећа производњу електричне енергије из гаса, што је додатно повећало цене енергената.

Чак и пре почетка Специјалне војне операције у Украјини, велепродајне цене енергената су почеле да расту, подстакнуте "Гаспромовим" наглим смањењем испорука гаса, подсећају стручњаци и наводе да је на цену струје утицао и постпандемијски економски опоравак Кине.

Жак Персебоа, професор на Универзитету у Монпељеу, тако сматра да је "повећање цена струје 2022. године углавном последица притиска кинеске потражње, што је довело до раста цена струје и гаса".

Другим речима, наводи лист, Украјина, нуклеарни реактори, опоравак Кине и смањење испорука јефтиног гаса Европи заједно "надували" су рачуне Француза, већ прилично незадовољних ситуацијом у земљи и животним стандардом.

image