Свет

Француска: Могућа поскупљења струје од 10 до 20 одсто

Министар финансија негирао је ову могућност, иако је за поуздану рачуницу потребно сачекати крај године
Француска: Могућа поскупљења струје од 10 до 20 одстоwww.globallookpress.com © Vincent Isore

Француски министар привреде и финансија Бруно Ле Мер негирао је да ће почетком следеће године доћи до значајног повећања цена струје од 10 до 20 одсто, наводећи да је та опција "искључена", наводи "Фигаро".

Министар је реаговао на прорачуне Регулаторне комисије за енергетику (ЦРЕ), која је објавила процену о поскупљењу струје следећег фебруара.

Њихове прогнозе изазвале су бурне реакције бројних политичких представника, посебно левице, на друштвеним мрежама. 

"Пажња, ново поскупљење струје. ЦРЕ је управо најавио да ће рачуни за струју порасти за 10 до 20 одсто 2024. године", написала је посланица левичарске партије Непокорна Француска Клеманс Гете. 

Само теоријско повећање

Регулаторна комисија за енергетику (ЦРЕ) је спокојнија него прошле године по питању раста цена електричне енергије. Али помиње се теоријско повећање од 10 до 20 одсто уговорене продајне цене електричне енергије (ТРВЕ) следећег фебруара. 

Председник комисије је прецизирао да би "теоријска рачуница коју ће ЦРЕ предложити Влади могла да доведе до поскупљења од максимално 10 одсто на почетку 2024. године, пре евентуалне примене законске регулативе".

У питању је, како се наводи, много мање повећање од оног које је забележено прошле године. Осим тога, не значи да ће терет повећања сносити потрошачи, јер је коначна одлука одговорност власти.

Осим тога, година није завршена. Обрачун ТРВЕ такође зависи од понашања тржишта у последња три месеца у години. Међутим, цене и даље могу да расту или падају због побољшања производње нуклеарне енергије и пуштања у рад нових капацитета за обновљиву енергију.

"Мораћемо да сачекамо крај године да бисмо имали поуздану рачуницу", поручили су из Комисије. 

image
VV inauguration
banner