Свет

Си-Ен-Ен: Си је обећао Бајдену да се Кина неће мешати у америчке председнике изборе

Тему америчких избора наводно је покренуо сам Бајден, а ње се дотакао и Џејк Саливан током састанка са Ванг Јием у Банкоку прошле недеље
Си-Ен-Ен: Си је обећао Бајдену да се Кина неће мешати у америчке председнике избореwww.globallookpress.com © Li Xueren

Кинески председник Си Ђинпинг наводно је обећао свом америчком колеги Џозефу Бајдену да се Кина неће мешати у америчке председничке изборе током њиховог састанка у новембру прошле године, пише Си-Ен-Ен.

Исту ствар је потврдио и кинески министра спољних послова Ванг Ји током прошлонедељног састанка са америчким саветником за националну безбедност Џејком Саливаном.

Како се наводи, Си је то обећање дао током вишечасовног састанка двојице лидера на прошлогодишњем самиту у Калифорнији, који је за циљ имао смањење тензија између све суперсиле.

Тему америчких избора наводно је покренуо сам Бајден, а ње се дотакао и Саливан током састанка са Вангом у Банкоку прошле недеље. Кинески министар је понудио иста обећања као и председник Си – да се Кина неће мешати у америчке изборе.

Си-Ен-Ен тврди да се о потенцијалном мешању Кине у изборни процес говорило на највишем нивоу у америчкој администрацији, као и да су у прошлости "руски, ирански, кинески и кубански агенти активно покушавали да утичу на изборе у САД".

Наводи се и да, иако се Кина уздржи од мешања у изборе, њени хакери и даље "моћна сила" са упориштем у америчкој инфраструктури.

Савет за националну безбедност Беле куће одбио је да коментарише да ли је током састанака између Бајдена и Сија, као и Саливана и Ванга било речи о мешању у америчке изборе, наводи Си-Ен-Ен.

image