Свет

Министарство одбране Кине: НАТО је војна машинерија која сеје хаос

Алијанса последњих година наставља да се приближава азијско-пацифичком региону, као и да користи непостојећу "кинеску претњу" како би изазвала блоковску конфронтацију, поручио је портпарол кинеског Министарства одбране Ву Ћиан
Министарство одбране Кине: НАТО је војна машинерија која сеје хаос© Chung Sung-Jun/Getty Images

Северноатлантска алијанса својим ширењем уноси хаос, изјавио је портпарол кинеског министарства одбране Ву Ћиан, преноси ТАСС.

"Обратили смо пажњу на неприкладне изјаве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга на тему Кине. НАТО је, као регионална војна организација, покренуо и учествовао у ратовима од свог оснивања. Он је ходајућа ратна машина која сеје раздор где год да дође", казао је Ву Ћиан на брифингу.

Он је истакао да Алијанса последњих година наставља да се приближава азијско-пацифичком региону, као и да користи непостојећу "кинеску претњу" како би изазвала блоковску конфронтацију и угрожавала регионалну безбедност.

Ву Ћиан је позвао НАТО да престане да измишља лажи и предузима опасне акције које изазивају хаос у азијско-пацифичком региону, као и да се према Кини и развоју кинеских оружаних снага односи објективно и рационално.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је на економском форуму у Давосу изјавио да Алијанса не сматра Кину противником.

Међутим, додао је да је НАТО забринут "због значајних улагања Кине у војне капацитете и њених активности у Јужном кинеском мору".

"Није НАТО тај који се креће ка Азији, већ се Кина приближава Африци, Арктику и питањима контроле над критичном инфраструктуром, а све је то важно за нашу безбедност", напоменуо је.

image