Свет

Како се Виктор Орбан предомислио у Бриселу: Компромис са ЕУ или уцена?

Мађарски премијер је, након вишемесечних притисака, ипак пристао на усвајање новог пакета помоћи, а да макар на први поглед заузврат није добио ништа. Али, да ли је заиста баш тако?
Како се Виктор Орбан предомислио у Бриселу: Компромис са ЕУ или уцена?www.globallookpress.com © Attila Volgyi/Xinhua

Мађарски премијер Виктор Орбан је, након вишемесечних притисака, ипак поклекао и на данашњем самиту Европског савета није уложио вето на усвајање пакета помоћи за Украјину у вредности од 50 милијарди евра. Шта се дешавало иза сцене што га је натерало да се предомисли?

"Имамо договор. Свих 27 лидера је прихватило додатних 50 милијарди евра за Украјину у оквиру буџета ЕУ", написао је председник Европског савета Шарл Мишел на Иксу.

Како су пренели европски медији, "компромис" је постигнут на састанку одржаном непосредно пре почетка самита, коме су поред Орбана присуствовали лидери Француске, Немачке, Италије, Холандије, Пољске и Белгије, као и председник ЕС Мишел и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Како је пренео "Гардијан", у усвојеном документу пише да ће Европски савет "сваке године организовати дебате о имплементацији" пакета помоћи за Украјину, као и да ће, ако за то буде потребе, након две године "Савет од Комисије затражити да направи процену потрошње у контексту новог вишегодишњег буџетског споразума".

Иза овог поприлично неразговетног евроговора крије се практично обесмишљена верзија компромиса који је Мађарска недавно изложила, и о ком је и сам Орбан говорио у интервјуу за француски "Поен" пре два дана.

"Ми смо направили компромисни предлог: прихватићемо промене буџета, али се не слажемо са свотом од 50 милијарди евра, која је огромна. Не слажемо се ни да би је требало потврдити за наредне четири године. Мађарска је спремна да учествује ако нам буде гарантовано да ћемо сваких годину дана одлучивати да ли ћемо наставити са слањем новца", рекао је он.

У истом интервјуу, Орбан је Европску унију оптужио да уцењује Мађарску, као и да је разлог за то чињеница да његова земља има другачије ставове када је реч о "миграцијама, рату у Украјини и родној пропаганди".

Остале европске државе су, дакле, данас прихватиле да се о помоћи за Украјину дискутује на годишњем нивоу, али не и да се о њој поново гласа - што је провладин мађарски лист "Мађар немзет" покушао да спинује као "јасан корак на мађарској позицији". Иако је у одлуци задржана и сума од 50 милијарди евра за коју је Орбан претходно рекао да је недопустиво велика.

Уз то, чињеница да Мађарска више неће имати могућност да стави вето на наставак слања помоћи Украјини показује да не само да није реч о компромису, већ да би се ова формулација тешко могла назвати и минималним уступком Будимпешти.

Још једно значајно питање представља и приступ Мађарске европским фондовима, који им је већ неко време блокиран због "непоштовања владавине права". 

Према наводима неименованог европског дипломате за Ројтерс, европски фондови ће у даље остати замрзнути за Мађарску. То је потврдио и (такође неименовани) извор "Гардијана", који је рекао да Орбан "није добио ништа", а исто наводе и извори немачког "Шпигла".

Дакле, према тренутно доступним информацијама, стиче се утисак да је Орбанов пристанак последица европског притиска, а не било каквог "компромиса", макар и трулог. Другим речима, Орбана нису поткупили да би се предомислио, него су га натерали да то учини.

Према наводима "Гардијана", Орбан је јутрос "већ био свестан да ствар готова", те да није био видно љут током разговора.

Такав развој догађаја не би требало да буде велико изненађење, ако у обзир узмемо чињеницу да је данашњи самит Европског савета био ванредан, те да је у суштини имао само једну тачку дневног реда - усвајање помоћи за Украјину.

Мађарска и Орбан су се последњих недеља нашли да удару врло оштрих и (изненађујуће) отворених претњи из Брисела, укључујући најаве да би Будимпешти могло бити одузето право гласа у ЕУ, али и да се припремају и економске мере којима је циљ да скрше економију те земље.

Наравно, остаје да се види да ли је током преговора било и неких "скривених уступака", који се нису нашли у званичним документима али који би могли да утичу на даљу динамику односа Брисела и Будимпеште, поготово ако Орбан опет буде био камен спотицања за неки нови пакет помоћи Кијеву, или за усвајање било какве одлуке са којом се Мађарска не буде слагала.

image
VV inauguration
banner