Свет

Орбан није "проруски" настројен: Украјински министар спољних послова изненада променио плочу?

Дипломата је навео да Будимпешта штити мађарске интересе
Орбан није "проруски" настројен: Украјински министар спољних послова изненада променио плочу?© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба сматра да мађарско руководство није "проруско", упркос покушајима западних медија и политичара да га тако етикетирају.

"Ако би се тако нешто потврдило, то би представљало велики проблем и за ЕУ и за Мађарску. Али, мислим да су они промађарски настројени", рекао је шеф украјинске дипломатије у интервјуу за мађарски новински портал "Телекс".

Кулеба, који се састао са својим мађарским колегом Петером Сијартом, оценио је да његов колега, "да је проруски оријентисан... не би изјавио да поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине".

Што се тиче поновљених позива Будимпеште за решење украјинске кризе преговорима, Кулеба је рекао: "Ми заиста имамо другачији поглед на ово – верујемо да Русија може бити приморана на смислене преговоре само на основу резултата постигнутих на бојном пољу."

Док су неки западни политичари и медији означили Орбана као "проруског", секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков одбацио је ту идеју, рекавши да се етикета примењује на лидере који имају тенденцију да "размишљају о суверенитету своје нације... и бране интересе њихове земље".

Лидери ЕУ састаће се у четвртак да разговарају о четворогодишњем пакету економске помоћи Украјини од 50 милијарди евра. Мађарски премијер Виктор Орбан је једини лидер ЕУ који је обећао да ће се супротставити пакету, а Савет ЕУ је наводно одговорио састављањем планова за саботирање мађарске економије.

Орбан је за "Поинт" поручио да је "за Европљане је важно да схвате да државе чланице, ако се не слажу по питањима као што су рат, миграција, род, одмах доживе империјалистичку реакцију Брисела".

image