Свет

Пало прво убеђивање: Орбан се састао са Мелонијевом и Макроном

Орбанови разговори са италијанским и француским лидерима одржани су у оквиру припрема за данашњи самит Европске уније где ће лидери ЕУ покушати да убеде мађарског премијера да попусти када је у питању помоћ Украјини
Пало прво убеђивање: Орбан се састао са Мелонијевом и Макроном© Tanjug/Stephanie Lecocq, Pool via AP

Мађарски премијер Виктор Орбан је у среду увече у Бриселу разговарао са италијанском колегиницом Ђорђом Мелони, пре него што се састао са француским председником Емануелом Макроном, саопштено је из његовог кабинета.

Орбанови разговори са италијанским и француским лидерима одржани су у оквиру припрема за данашњи самит Европске уније рекао је његов секретар за штампу Берталан Хаваси за МТИ.

Лидери Европске уније покушаће данас у Бриселу да убеде мађарског премијера да се придружи плану да се понуди стабилно финансирање Украјине, али су спремни и да, ако у томе не успеју, обезбеде Кијеву новац без Мађарске.

На састанку Европског савета лидери ЕУ разговараће о средњорочној ревизији дугорочног буџета ЕУ за период од 2024. до 2027 године, укључујући о подршци Украјини од 50 милијарди евра.

Планирано је да се помогне у покривању потреба Украјине за период од 2024. до 2027. године са 33 милијарди евра (36 милијарди долара) у кредитима и 17 милијарди евра у грантовима.

За коришћење буџета ЕУ потребна је сагласност свих 27 држава чланица, али Мађарска тражи да јој се омогући да улаже вето на исплате сваке године.

Данашњи самит је последња прилика да се постигне договор пре одустајања од буџета ЕУ као начина за финансирање Украјине и повратак на сложеније, скупо и мање предвидљиво финансирање које је раније коришћено, пренео је Ројтерс.

Лидери ЕУ, како би делимично удовољили Орбановим захтевима, предложиће да се одржавају дебате на годишњем нивоу о томе како Украјина троши помоћ ЕУ, али неће дати Мађарској право да уложи вето на новац, наводи се у нацрту предлога за данашњи састанак.

За сада још није познато да ли ће Орбан пристати на такав договор.

image
VV inauguration
banner