Свет

Шпанија одбрусила Француској: Наш парадајз је бољи од вашег

Француска министарка екологије Сеголен Ројал претходно је рекла да су шпански производи "лажно еколошки" и назвала је француски парадајз "нејестивим"
Шпанија одбрусила Француској: Наш парадајз је бољи од вашегGetty © Photo by Jasper Juinen/Getty Images

Премијер Шпаније Педро Санчез рекао је да француски парадајз једноставно не може се "кечапује" и пореди са квалитетом тог поврћа у његовој земљи.

Протеклих неколико недеља француски политичари показали су солидарност са пољопривредницима који протестују и тврде да њихове шпанске колеге имају предност и олакшице на тржишту зато што не примењују једнако ригорозне еколошке стандарде и самим тим имају јефтинију производњу, преноси "Политико".

Премијер Француске Габријел Атал се тако при посети области Ендр и Лоар у централној Француској сложио са једним пољопривредником да "није фер то што комшијске државе могу да користе пестициде који су у Француској забрањени". Такође је додао да је лицемерно увозити намирнице из држава које "уништавају свој екосистем". 

Међутим, након самита Европског савета у Бриселу, Санчез је одбацио Аталове оптужбе и исхвалио шпанско воће и поврће. Како је објаснио, њихова популарност на тржишту је искључиво резултат њиховог супериорног квалитета. 

"Успех наших производа је последица великих иновативних напредака у пољопривреди, као и напорног рада шпанских фармера", поручио је премијер Шпаније.

Француска министарка екологије Сеголен Ројал претходно је рекла да су шпански производи "лажно еколошки" и назвала је француски парадајз "нејестивим".

Санчез је након тога поручио да нимало не сумња да је шпански парадајз најбољи на свету.

Такође је позвао Ројалову да дође у Шпанију и проба спорно поврће.

"Одмах ће видети зашто је без премца", рекао је Санчез. 

image