Свет

Деца француских фармера протестовала у Стразбуру на тракторима играчкама: Каква нас будућност чека?

"Заиста се плашим да француских производа неће бити у продавницама, јер можда неће бити више произвођача", поручио је генерални секретар Младих фармера Бас Рин
Деца француских фармера протестовала у Стразбуру на тракторима играчкама: Каква нас будућност чека?© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Више десетина деце француских пољопривредника провозало се данас дечијим тракторима у центру Стразбура у оквиру акције фармера против пољопривредне политике владе.

У пратњи родитеља, деца старости од 3 до 10 година су се возила пола сата дуж трга Клебер, носећи плакате: "Каква је будућност за нас?", "Сутра ћу те нахранити", "Спаси свог сељака" и друге.

На мини тракторима са педалама биле су истакнуте и заставе Француске и Националне федерације синдиката пољопривредника (ФДСЕА), која је позвала на мобилизацију са циљем да скрене пажњу на ризике за будуће генерације пољопривредника, преноси БФМТВ.

Према речима генералног секретара Младих фармера Бас Рин, Томаса Лукса, многи млади људи желе да се баве пољопривредом, али се суочавају са потешкоћама, што доводи до смањења броја пољопривредника.

"Фармери су забринути за нове генерације које ће се бавити овим послом. Изазов је да и имамо пољопривреднике у годинама које долазе. Заиста се плашим да француских производа неће бити у продавницама, јер можда неће бити више произвођача ако се овако настави", поручио је Лукс.

За тридесет година број пољопривредника је са милион опао на 380.000. Ипак, према речима Томаса Лукса, младих који би желели да се баве пољопривредом не мањка. Међутим, ниски приходи отежавају овим младим пољопривредницима да дугорочно планирају каријеру у тој струци.

Протести пољопривредника добијају на замаху последњих недеља. Демонстранти блокирају кључне аутопутеве, блокирају саобраћај тракторима, балама сена и гомилама стајњака.

Пољопривредници такође засипају префектуре и владине зграде ђубривом и отпадом.

Данас су између осталог покушали да заузму прехрамбену пијацу Рангис у близини Париза и том приликом је ухапшено 79 људи.

image