Свет

Кличко: Потребна нам је нова мобилизација, избори би уништили земљу изнутра

Морамо зауставити политичке разлике, размишљати о вишим интересима земље и одржати јединство, поручио је градоначелник Кијева у разговору са француским медијима
Кличко: Потребна нам је нова мобилизација, избори би уништили земљу изнутра© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Избори у земљи за време оружаног конфликта били би "отров" за државу, рекао је у интервјуу за француски "Поинт" градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

"Ово би могло да уништи Украјину изнутра. Пре него што их организујемо, свакако морамо сачекати крај рата. Док чекамо, морамо зауставити политичке разлике, размишљати о вишим интересима земље и одржати јединство. За сада ми је једина амбиција да радим добро, јако добро за своје суграђане", рекао је Кличко, одговарајући на питање новинара да ли ће се кандидовати за председника Украјине у случају да се избори одрже. 

Коментаришући критике које је упућивао на рачун председника Украјине Владимира Зеленског, Кличко је поручио да он није критиковао Зеленског, већ му је, како каже, давао савете, будући да осећа заокрет ка аутократији, који га брине. 

Градоначелник Кијева је потврдио да је Украјини потребна нова мобилизација и додао да је до сада из Кијева у војску ступило 100.000 мушкараца и жена. 

"Потребна нам је нова мобилизација како бисмо обезбедили ротацију војника који су на првој линији фронта. Али, економија је и даље важна, као и безбедност жена и деце који живе у позадини. Сваки војник има породицу и жели да зна да је она безбедна. Морамо бити јаки на фронту, али и позади", закључио је Кличко. 

image