Свет

Трка за номинацију демократа: Бајден убедљиво победио у Јужној Каролини

Ова америчка држава била је кључна на изборима 2020. за Бајденов пут ка Белој кући
Трка за номинацију демократа: Бајден убедљиво победио у Јужној Каролини© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Председник САД Џозеф Бајден лако је победио на изборима за председничку номинацију демократа у Јужној Каролини, освојивши свих 55 демократских делегата у тој држави, преноси АП.

Бајден је победио остале кандидате демократске партије, укључујући представника Минесоте Дина Филипса и ауторку Маријану Вилијамсон.

"У 2020. бирачи Јужне Каролине су доказали да су стручњаци погрешили. Удахнули су нови живот нашој кампањи и поставили нас на пут ка освајању Беле куће. Ове године грађани Јужне Каролине су поново проговорили и нема сумње да су нас усмерили да учинимо Доналда Трампа губитником", истакао је Бајден у саопштењу.

АП наводи да је Бајденова кампања за реизбор уложила велика средства у повећање излазности и напоре да се мобилишу црни гласачи, демократски блок који је кључно значајан за Бајденове шансе у све извеснијем новембарском реваншу против бившег лидера САД Доналда Трампа.

Јужна Каролина је поуздано републиканска, али 26 одсто њених становника су црнци.

На општим изборима 2020. године црни бирачи чинили су 11 одсто националног бирачког тела, а 9 од 10 њих је подржало Бајдена, показала је опсежна анализа прошлих избора, наводи АП.

image