Свет

Амерички сенатор: Бајденова одлука да забрани извоз ЛНГ је помоћ Путину

Одлука америчког председника је пример његове слабости, која лишава посла Американце, оцењује републикански сенатор из Тексаса Тед Круз
Амерички сенатор: Бајденова одлука да забрани извоз ЛНГ је помоћ Путину© Drew Angerer/Getty Images

Одлука америчког председника Џозефа Бајдена да забрани извоз течног природног гаса (ЛНГ) у иностранство је помоћ Русији, изјавио је републикански сенатор из Тексаса Тед Круз у интервјуу за "Фокс њуз".

"Шта је Џозеф Бајден урадио прошле недеље? Најавио је оно што зовем 'субвенција Владимиру Путину од Џоа Бајдена', односно блокирао је извоз ЛНГ-а, што значи да ће Европа морати да га купује од Русије уместо од САД", казао је Круз.

Према његовим речима, Бајденова одлука је пример његове слабости, која лишава посла Американце и  и "помаже Путину".

Раније је амерички председник изјавио да ће САД обуставити процес одобравања нових уговора за извоз ЛНГ-а у иностранство због ситуације са климатским променама.

Међутим, помоћник америчког председника и национални саветник за климу Али Заиди казао је да ће Сједињене Државе наставити да испоручују ЛНГ у Европу.

Председник Представничког дома САД Мајк Џонсон рекао је да Бајденова одлука "оснажује Русију" и приморава Европу да се ослања на свој извоз.

image