Свет

Чешки председник забринут: Европа да се припреми ако Трамп победи и окрене се Путину

То није оспоравање САД као савезника. Требало би реално да признамо да Доналд Трамп на низ ствари гледа другачије, каже председник Чешке Петр Павел
Чешки председник забринут: Европа да се припреми ако Трамп победи и окрене се Путину© Sean Gallup/Getty Images

Европска унија да се благовремено припреми и за варијанту да се Трамп окрене ка руском председнику Владимиру Путину, што би било повољно за Русију али никако за Украјину и за Европу.

Овако одговора председник Чешке Петр Павел на питања које му је поставио јавни радио-сервис "Радиожурнал" у вези са сукобом у Украјини и да ли ЕУ треба да се припреми за промену курса америчке спољне политике у случају да победи Доналд Трамп.

"То није оспоравање САД као савезника. Требало би реално да признамо да Доналд Трамп на низ ствари гледа другачије. Морамо да признамо да ако буде изабран легитимно у демократским изборима, морамо да поштујемо одлуку америчких бирача али морамо на то да будемо спремни", казао је чешки председник и бивши председник Војног комитета НАТО-а.

О ситуацији у Украјини рекао је да, за разлику од Русије, Украјина има пре свега ограничење у људству на фронту.

"Ми можемо да помажемо технологијама, информацијама, финансијски, али не можемо да им помогнемо да попуне резерве у људима. Од савезника Украјина тако добија препоруке да ограничи офанзивне операције а појача одбрану. Иду председнички избори у Русији и Русија врши притисак на офанзиву. За одбрану Украјини неће бити потребно само одбрамбено оружје већ и оружје које ће јој помоћи да прекине трасе снабдевања руске армије", казао је Павел говорећи шта од оружја би требало Запад да пошаље Украјини.

Чешки председник казао је да можда и јесте заморно слушати непрестано вести о рату и о помоћи Украјини, али да би сви требало да се запитају шта је ту заиста у питању.

"Ту није у питању само то ко ће бити суверен на територији коју називамо Украјина. Реч је о томе како ће изгледати европска и глобална безбедност у будућности. Јер у случају да Русија успе у потпуности онако како замишља, дакле да контролише целу територију Украјине, само ће се учврстити у својим закључцима – у томе да је могуће да се нападне суверена земља и да се силом наметне властити интерес", рекао је Павел.

Простор за евентуалне разговоре о миру чешки председник види само ако се изравнају шансе и снаге на фронту, тако да нико не буде у стању да оствари већи успех.

image