Свет

Представнички дом најављује гласање о самосталном пакету помоћи за Израел, Бела кућа се противи

Бела кућа је гласање о самосталном пакету помоћи за Израел назвала "циничним политичким маневром" републиканаца у Представничком дому
Представнички дом најављује гласање о самосталном пакету помоћи за Израел, Бела кућа се противиGetty © Win McNamee/Getty Images

Председавајући Представничком дому америчког Конгреса Мајк Џонсон најавио је да ће одржати гласање о независном пакету помоћи за Израел који неће подразумевати смањење потрошње.

Новопредложени закон подразумева 17,6 милијарди долара за додатно војно финансирање, као и "важно финансирање америчких снага у региону". Почетни пакет од 14,3 милијарде долара, који је Сенат одбацио прошле године, укључивао је једнак износ смањења потрошње за Пореску управу САД (ИРС), због чега су га демократе означиле као "отровну пилулу".

"Следеће недеље ћемо донети чист, самосталан допунски пакет финансија за Израел", написао је Џонсон у писму колегама послатом у суботу по подне, додавши да "сенат више неће имати изговоре, колико год били погрешни, против брзог усвајања ове критичне подршке нашем савезнику."

До Џонсонове најаве долази у тренутку када се Сенат спрема да гласа о дуго очекиваном предлогу додатног закона о националној безбедности који захтева амерички председник Џозеф Бајден, а који подразумева строжу контролу граница САД у комбинацији са скоро 60 милијарди долара помоћи Украјини, као и већу помоћ Израелу и Тајвану.

Лидер већине у Сенату Чак Шумер рекао је у петак, 2. 2, да се спрема да објави текст закона "најкасније до недеље", а да ће се прво процедурално гласање обавити до средине седмице.

Бела кућа се противи новом пакету помоћи

Бајденова администрација противи се разматрању закона којим би се Израелу обезбедила помоћ од 17,6 милијарди долара у Представничком дому, без издвајања додатних средстава за подршку Украјини, наводи се у саопштењу портпарола Беле куће Карин Жан-Пјер.

"Месецима је администрација радила са двопартијском групом сенатора на споразумима о националној безбедности који обезбеђују нашу границу и пружају подршку народу Украјине и Израела. Управо у светлу предстојећег објављивања текста закона, републиканци Представничког дома су смислили нови цинични политички маневар", напоменула је она, и додала да "безбедност Израела треба да буде светиња, а не да постане предмет политичког поткусуривања."

image