Србија и Балкан

Локомотива подкаст: Тексас (ни)је срце Србије

У новој епизоди подкаста Локомотива, гост подкаста био је политиколог Александар Павић
Локомотива подкаст: Тексас (ни)је срце Србије

Аутори подкаста Марко Николић и Тиосав Пурић говорили су у првом делу емисије о томе како је "УЧК добио премијера" у Северној Македонији, коментаришући избор Талата Џаферија за председника Владе Северне Македоније, истичући притом да је ово још једно у низу понижења за јужног суседа Србије, које им је приређено у име "евроатлантског савезништва".

Такође, аутори су говорили и о "килавој француској револуцији", тј. о протесту пољопривредника и њиховој спремности на предузимање конкретинх мера које би водиле блокади Париза и Француске.

Аутори су подсетили и да је ово озбиљна политичка криза за новоизабраног премијера Габријела Атала, који је суочен између осталог и са инфлацијом, што је додатно оптерећење за француску привреду.

У рубрици "Стева са терена", Тиосав Пурић и Марко Николић су разговарали са политикологом са Института за европске студије Стеваном Гајићем о кризи у Сједињеним Америчким Државама. Гајић истиче да би, уколико би дошло до сукоба, ово био де факто четврти грађански рат у САД, подсећајући да је Рат за независност имао елементе грађанског рата, као и тзв. Заборављени рат Америке и Канаде из 1812. године. Такође, Гајић је подсетио да се све ово дешава у тренутку када је Америка у стању предизборне политичке еуфорије, те да ће сукоб Тексаса са федералним властима дати додатни замах Трамповој кампањи.

У другом делу подкаста, аутори су угостили политиколога Александра Павића, са којим су такође говорили о кризи у Сједињеним Америчким Државама, али и на Блиском истоку, и о евроазијским интеграцијама.

Коментаришући кризу у САД, Павић наводи да је подела између "плавих" и "црвених" држава дубока, те да је постао тренд у САД да се грађани селе из демократских у републиканске државе, и истиче да је ово тренутак да "државе прелета" (fly-over states) између атлантске и пацифичке обале подсете остатак света да су управо оне "срце Америке". Говорећи о сукобу на Блиском истоку, Павић наводи да је проблем немогуће решити без САД, које не желе да "обуздају Израел", чија је влада пуна "фанатика, попут Бен Гвира или Смотрича".

Подкаст Локомотива емитује се сваке суботе у 20 часова.

image