Свет

Цензура на Западу данас "потпуно иста" као у Кини за време Мао Цедунга, каже кинески дисидент

Одрастао сам уз оштру политичку цензуру. Сада схватам да ви на Западу сада радите потпуно исто, рекао је уметник Аи Вејвеј
Цензура на Западу данас "потпуно иста" као у Кини за време Мао Цедунга, каже кинески дисидентwww.globallookpress.com © Matthias Balk/dpa

Политичка цензура на Западу данас је "потпуно иста" као што је била у Кини под Мао Цедунгом, рекао је кинески уметник и дисидент Аи Вејвеј.

Вејвејева изложба у галерији "Лисон" у Лондону у новембру је отказана након што је, коментаришући рат Израела у Гази, на друштвеним мрежама објавио да се "осећај кривице због прогона јеврејског народа" сада упире против арапског света, такође тврдећи да јеврејска заједница има значајан утицај у медијима, финансијама и култури у САД.

"Знате, друштво постаје толико стидљиво да заиста избегава било какву врсту преиспитивања или конфликта", рекао је кинески дисидент у интервјуу за "Скај њуз", наводећи да је својом објавом на Иксу само одговарао на нечије питање.

Како додаје, постало је "врло често" да људи постану "поништени" само зато што су испољили своје мишљење. 

"Одрастао сам уз оштру политичку цензуру. Сада схватам да ви на Западу сада радите потпуно исто", рекао је Вејвеј. 

Како додаје, посебно жали зато што се то дешава на местима која би требало да буду упоришта слободне мисли, као што су универзитети.

"На универзитетима или у политичком сектору – свуда – не можете говорити о истини", истакао је Вејвеј.

На питање да ли сматра да уметници на Западу чине довољно у одбрани слободе говора, кинески уметник и дисидент одговара да је и "њих корумпирао капитализам".

"Они само хоће новац и да буду познати", истакао је Вејвеј.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner