Свет

Председник Ел Салвадора Најиб Букеле прогласио убедљиву победу на изборима

Предизборне анкете су показале да ће већина гласача наградити Букелеа због тога што је у великој мери решио проблеме са криминалним бандама, које су начиниле живот у Салвадору неподношљивим и изазвале таласе миграција у САД
Председник Ел Салвадора Најиб Букеле прогласио убедљиву победу на изборима© Tanjug/AP Photo/Moises Castillo

Председник Салвадора Најиб Букеле објавио је да је победио на јуче одржаним председничким изборима са више од 85 одсто гласова подршке а да је његова странка "Нове идеје" на парламентарним изборима освојила 58 од 60 места у једнодомном парламенту Законодавне скупштине.

"Према нашим подацима, на председничким изборима смо победили са више од 85 одсто гласова, а у Законодавној скупштини од 60 посланичких места добијамо најмање 58. Ово је рекорд у читавој историји светске демократије", написао је Букеле на друштвеној мрежи Икс.

Врховни изборни суд тренутно обрађује податке са бирачких места, који ће ускоро бити објављени.

Предизборне анкете које је спровела истраживачка компанија ЦИД Галуп, показале су да би Букеле на овим председничким изборима могао да освоји 87 одсто гласова.

Предизборне анкете су показале да ће већина гласача наградити Букелеа због тога што је у великој мери решио проблеме са криминалним бандама, које су начиниле живот у Салвадору неподношљивим и изазвале таласе миграција у САД.

Кампања му се заснивала на успеху његове безбедносне стратегије, према којој су власти суспендовале одређене грађанске слободе како би привеле више од 75.000 људи без оптужбе, наводи Ројтерс.

Та привођења су довела до великог пада у броју убистава и трансформисала је државу од 6,3 милиона становника, која је некада била једна од најопаснијих у свету у по стопи криминала.

Међутим, неки аналитичари сматрају да масовна притварања нису дугорочно одржива.

На изборима у недељу учествовало је још пет кандидата, међу којима су чланови бивше левичарске гериле ФМЛН, као и десничарска Национална републиканска алијанса (АРЕНА), две странке које су се смењивали 30 година на власти, до 2019. године.

image
VV inauguration
banner