Свет

Протест у источном Јерусалиму: Окупљени траже уклањање канцеларије УНРВА

Протест против агенције УН, чији су поједини запослени оптужени да сарађују са Хамасом, предводи активиста са логом десничарске ционистичке групе "Им Тирзу"
Протест у источном Јерусалиму: Окупљени траже уклањање канцеларије УНРВА© Tnjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Испред канцеларија Агенције за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) у источном Јерусалиму, окупило се око 200 демонстраната тражећи уклањање УНРВА из тог града.

Окупљени су узвикивали "УНРВА је део Хамаса", а протест је предводио активиста који носи заставу са логом десничарске групе "Им Тирзу", преноси "Тајмс оф Израел".

Група је основана 2006. године, а у свом манифесту наводи да јој је циљ "обнављање ционистичког дискурса, ционистичког размишљања и ционистичке идеологије како би се осигурала будућност јеврејске нације и Државе Израел".

Подсетимо, западни медији су прошле недеље објавили да су поједини радници у УНРВА учествовали у нападима Хамаса на Израел 7. октобра због чега је одређени број земаља престао да шаље финансијску помоћ тој организацији.

Према писању "Њујорк тајмса", један службеник Агенције УН је наводно био умешан у отмицу жена из Израела, други је делио муницију, а трећи је наводно био умешан у масакр у кибуцу у којем је убијено 97 особа.

Лист је објавио досије који садржи оптужбе против укупно 12 запослених у УНРВА, након чега је Агенција УН отпустила неколика чланова особља.

image