Свет

Аустралијa, Канада и Италија суспендовале финансирање УНРВА у Гази

Три државе обуставиле су финансирање Агенције УН за палестинске избеглице због наводне умешаности неколико запослених у напад Хамаса 7. октобра прошле године
Аустралијa, Канада и Италија суспендовале финансирање УНРВА у Гази© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Аустралија, Канада и Италија обуставиле су финансирање Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА), након што је Израел оптужио неколико запослених из те Агенције за умешаност у Хамасов напад на југ Израела изведен 7. октобра.

Пени Вонг, министарка иностраних послова Аустралије, изјавила је да је веома забринута због оптужби против УНРВА, преноси "Гардијан".

"Разговарамо са партнерима и привремено ћемо паузирати исплату средстава", написала је она на платформи Икс.

Према њеним речима, Аустралија подржава најаву покретања истраге о оптужбама против те организације.

Вонг је, такође, напоменула да УНРВА спасава животе и пружа основне услуге у Гази директно онима којима је то потребно.

Канадски министар за међународни развој Ахмед Хусен јуче је саопштио да Отава привремено паузира финансирање УНРВА док се не спроведе детаљна истрага.

"Канада схвата ове извештаје изузетно озбиљно и блиско сарађује са УНРВА и другим донаторима по овом питању", написао је он на Иксу.

Како је додао, уколико се оптужбе покажу тачним, Канада очекује да УНРВА одмах реагује против оних за које буде утврђено да су умешани у Хамасове терористичке нападе.

И министар спољних послова Италије Антонио Тајани саопштио је данас да је та земља обуставила финансирање Агенције УН за палестинске избеглице.

"Радимо на хуманитарној помоћи за Палестинце док штитимо безбедност Израела", рекао је Тајани у објави на платформи Икс.

Израелски министар спољних послова Израел Кац изјавио је да ће Израел такође тражити да УНРВА престане са радом после рата.

"Годинама упозоравамо: УНРВА овековечује питање избеглица, омета мир и служи као цивилна рука Хамаса у Гази", навео је Кац у саопштењу за "Шабат".

Он је, такође, упутио захтев УН да "одмах предузму личне мере" против руководства УНРВА и додао да ће покушати да обезбеди подршку САД, ЕУ и других великих донатора Агенције за то питање.

Одлуке Аустралије, Канаде и Италије уследиле  су након што су САД јуче обуставиле финансирање УНРВА, због постојања сумње да је 12 запослених "можда умешано" у напад који је извео Хамас 7. октобра.

УНРВА је отворила истрагу поводом наводне умешаности неколико својих запослених у тај напад, саопштио је јуче генерални комесар организације Филипе Лазарини.

Агенција УН је, према његовим речима, окончала сарадњу са појединцима за које се сумња да су умешани у напад Хамаса, у којем је, према израелским подацима, убијено око 1.200 људи и отето више од 250 талаца.

Палестинска милитантна организација Хамас и Палестинска ослободилачка организација (ПЛО), данас су осудили одлуку о обустави финансирања Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама.

image