Свет

Кличко против украјинског председника: Зеленски угрожава интересе државе

Градоначелник Кијева успротивио се смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, истичући да се "нада да влада разуме озбиљност корака које сада предузима и пуни обим своје одговорности"
Кличко против украјинског председника: Зеленски угрожава интересе државеwww.globallookpress.com © Yuliia Ovsiannikova/Keystone Press Agency

Усред бројних извештаја о намери украјинског председника Владимира Зеленског да смени главнокомандујућег Оружаних снага земље, генерала Валерија Залужног, градоначелник Кијева Виталиј Кличко је позвао "да се стави тачка на политичке интриге и међусобне сукобе".

Градоначелник Кијева је изјавио да украјинско друштво "расправља и са нестрпљењем чека како ће се ситуација решити".

"Нажалост, данас је тренутак када политика може да превлада над здравим разумом и интересима државе. Тај тренутак не зависи од Залужног", написао је Кличко на Телеграму.

Он је напоменуо да су "у много чему, захваљујући Залужном, Украјинци заиста веровали у своје Оружане снаге, које данас уживају највеће поверење".

У том смислу, он је истакао да се "нада да влада схвата озбиљност корака које сада предузима и пуни обим своје одговорности", истичући да је у јеку рата "најважнија борба капацитета, кохезије војске и јединства друштва".

Крајем јануара поједини украјински медији и законодавци известили су о скорој смени високог војног званичника.

Иако су у почетку Кабинет председника Украјине и Министарство одбране демантовали те гласине, Зеленски је прошле недеље потврдио да размишља о обнављању кадрова у целокупном административном апарату земље, укључујући и војни врх.

image