Свет

Холандско тужилаштво: Истрага пада малезијског боинга се наставља

Истрага ће се фокусирати на посаду противваздушног ракетног система "Бук" и наредбе које су добили, изјавила је портпаролка холандског тужилаштва
Холандско тужилаштво: Истрага пада малезијског боинга се настављаGetty © Piroschka van de Wouw - Pool/Getty Images

Заједнички истражни тим наставља да испитује случај обарања авиона МХ17 у Украјини. Истражитељи ће се посебно усредсредити на посаду противваздушног ракетног система "бук" који је малезијски "боинг" оборио, као и конкретних наредби које је посада добила, изјавила је портпаролка холандског тужилаштва Брехтје ван де Мусдијк за ТАСС. 

"Увек смо говорили да се истрага о члановима посаде 'бука' и њиховим наредбама наставља", указала је она.

Ван де Мусдијк је претходно изјавила да се нови детаљи о истрази могу очекивати у пролеће 2023. године. 

Окружни суд у Хагу пресудио је прошле недеље да је авион МХ17 оборен ракетом противваздушног система "Бук" испаљеном са поља у близини града Первомајск, који се у том тренутку налазио под контролом снага Доњецке Народне Републике.

Осумњиченог руског држављанина Олега Пулатова суд је прогласио невиним, док су двојица Руса Игор Гиркин (познатији као Игор Стрелков, један од вођа устанка у Донбасу након пуча у Кијеву 2014.) и Сергеј Дубински, као и Украјинац Леонид Харченко проглашени кривим и осуђени на доживотну робију.

Након пресуде, председник руског ПИР центра генерал Евгениј Бужински изјавио је да су одлуке суда у Хагу правно ништавне, као и да Русија неће испоручити никога.

Лет МХ17

Путнички авион "Боинг 777" компаније "Малезија ерлајнс", који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, оборен је 17. јула 2014. године у близини Доњецка.

Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Уједно су и изнели оптужбу да је за обарање цивилног авиона крива украјинска страна.

Судски процес у случају пада авиона на лету МХ17 почео је у Холандији 9. марта 2020. године, и водио се против три држављанина Русије и једног држављанина Украјине: Игора Гиркина, Сергеја Дубинског, Олега Пулатова и Украјинца Леонида Харченка.

Руски званичници су у више наврата исказали неповерење истражном тиму, указујући на неоснованост аргумената тужилаштва и неспремност да се аргументи Москве узму у обзир у току истраге.

image