Свет

Аналитичари: Пресуда у Хагу је празна прича, никога нећемо испоручити

Руски аналитичари оцењују да пресуда суда у Хагу за обарање малезијског авиона изнад Украјине 2014. неће имати никакве правне последице
Аналитичари: Пресуда у Хагу је празна прича, никога нећемо испоручити© Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Председник руског ПИР центра генерал Евгениј Бужински изјавио је данас, поводом пресуде суда у Хагу за обарање авиона "Малезија ерлајса", да су одлуке суда у Хагу правно ништавне, као и да Русија неће испоручити никога. 

"Русија није директно окривљена, а чињеница да Украјина неће бити окривљена била је јасна од самог почетка, тако да се ништа неочекивано није догодило. Да би се завршила ова прича која је трајала осам година суд је требало да окриви бар некога, јер се не може окривити Русија. Тако су наведена ова три имена. На инцидент је сављена тачка. У ствари, ово је празна, необавезујућа одлука – нећемо изручити Стрелкова и друге", рекао је Бужински за РИА новости.

Говорећи о правим узроцима катастрофе, генерал Бужински је објаснио која верзија догађаја је по његовом мишљењу истинита.

"Слажем се са закључком руског Министарства одбране и Алмаз-Антеја да је Боинг оборила украјинска страна. Мотиви нису потпуно јасни, али је, највероватније, тада Кијеву био потребан разлог за увођење секторских санкција", рекао је он.

Председник комитета Савета Федерације за уставно законодавство Андреј Клишас изјавио да пресуда Хашког суда у случају пада МХ17 неће створити никакве правне последице по Русију. 

"То не ствара никакве правне последице, али је од интереса за проучавање", рекао је Клишас.

Према његовим речима, интересантно је како ће суд проценити поступке украјинских званичника у овој ситуацији, који су "после неуставног државног удара покренули грађански рат на својој територији, а потом нису затворили небо цивилној авијацији у зона оружаног сукоба".

Окружни суд у Хагу пресудио је да је авион МХ17 оборен ракетом противваздушног система "бук" испаљеном са поља у близини града Первомајск, у Доњецкој области, саопштио је судија Хендрик Стинхејс. 

Первомајск се у том тренутку налазио под контролом снага Доњецке Народне Републике. Независне истраге овог случаја, упркос захтевима, није било.

Холандски судија Стинхејс је истакао да је холандски суд утврдио да је противваздушни систем "бук" помоћу кога је оборен малезијски авион, довежен из Русије у Украјину, а након пада авиона, враћен је у Руску Федерацију.

Русија је раније категорички демантовала овакве тврдње. Према мишљењу суда, "боинг" је оборен током унутрашњег оружаног сукоба у Украјини.

image