Свет

Саудијска Арабија: Без палестинске државе нема ни дипломатских односа са Израелом

Заустављање "агресије" и признање палестинске државе у границама из 1967. главни су захтеви краљевства
Саудијска Арабија: Без палестинске државе нема ни дипломатских односа са Израелом© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

Саудијска Арабија поручила је Америци да до окончања израелске "агресије" на Појас Газе, као и без признања независне палестинске државе у границама из 1967. и са Источним Јерусалимом – са Израелом неће имати дипломатске односе.

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је јуче да је Бајденова администрација добила позитивне повратне информације да су Саудијска Арабија и Израел вољни да наставе разговоре о нормализацији.

У саопштењу саудијског министарства спољних послова, наводи се да је краљевство потврдило Вашингтону своју чврсту позицију по питању Палестине.

О идеји да Израел и Саудијска Арабија формално учврсте везе расправља се откако су Саудијци дали тихи пристанак заливским суседима Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреину да успоставе везе са Израелом 2020.

Саудијска Арабија је ставила "на лед" планове за нормализацију односа са Израелом, рекли су раније Ројтерсу извори упознати са ставовима Ријада, у октобру 2023. године, док је ескалирао рат између палестинске групе Хамас и израелских снага.

image