Свет

Шолц: Нисмо у рату са Русијом, продужити финансирање Украјине

Украјина би се ускоро могла суочити са озбиљном несташицом оружја и муниције, упркос помоћи Запада, упозорава немачки канцелар
Шолц: Нисмо у рату са Русијом, продужити финансирање Украјине© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Сједињене Државе и Европска унија ће се супротставити свим покушајима да се Северноатлантски савез увуче у сукоб у Украјини, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц за "Волстрит џорнал".

"Не верујемо да смо у рату са Русијом и не тражимо сукоб са њом", казао је Шолц, истичући да ће се САД и ЕУ "одупрети свим покушајима да се НАТО увуче у руско-украјински сукоб".

Он је указао да земље Алијансе треба да обезбеде "ефикасност колективне одбране и безбедности", а као пример је истакао поштовање критеријума држава НАТО-а о трошењу два одсто БДП-а на одбрану, покретање Европске иницијативе "Небески штит", као и планове Немачке да стационира борбену бригаду у Литванији.

Шолц је додао да би се Украјина ускоро могла суочити са озбиљном несташицом оружја и муниције, упркос помоћи Запада.

"Упркос нашој (ЕУ и Сједињених Држава) подршци, Украјина би се ускоро могла суочити са озбиљном несташицом оружја и муниције. Неке финансијске обавезе за подршку Кијеву са Запада већ су истекле, док друге треба да буду продужене", напоменуо је немачки канцелар.

image