Свет

Летонска политичарка одбацила оптужбе: Ја сам агент за уједињену Европу од Лисабона до Урала

Жданока, која је иначе руског порекла, дугогодишњи је заговорник пријатељских односа са Москвом
Летонска политичарка одбацила оптужбе: Ја сам агент за уједињену Европу од Лисабона до УралаGetty © Edu Botella/Europa Press

Посланик Европског парламента Татјана Жданока из Летоније одбацила је оптужбе да ради за руску обавештајну службу и члановима ЕП саопштила да је "агент за Европу без фашизма". Жданока се тренутно налази под истрагом европског законодавног тела због наводне повезаности са Москвом.

Европски парламент је истрагу покренуо у понедељак, након што је "Инсајдер" - антируска новинска агенција из Летоније - изнео тврдње да је Жданокова деценијама извештавала два припадника руске Федералне службе безбедности (ФСБ).

Осумњичена је обе оптужбе одбацила и на свом Фејсбук налогу објавила да "никада није била повезана са КГБ (претходником ФСБ), за разлику од многих познатих личности из Летоније, као и да никада није сарађивала ни са једном обавештајном службом".

Током свог говора у Стразбуру, Жданока је пркосно изјавила:

"Да, ја јесам агент, агент за мир, агент за Европу без фашизма, агент за права мањина, агент за уједињену Европу од Лисабона до Урала".

"Желим да се извиним овде пред људима што нисам била успешан агент", додала је она, осврћући се на лоше стање односа између Русије и ЕУ.

Жданока, која је иначе руског порекла, дугогодишњи је заговорник пријатељских односа са Москвом. Током своје каријере учествовала је као посматрач на референдуму за присаједињење Крима Руској Федерацији 2014. године, изражавала свој став против забране руског језика и једна је од 13 посланика ЕП који су гласали против резолуције којом се осуђује Специјална војна операција у Украјини и захтева увођење санкција Русији.

Током 2014. године лобирала је како би Европски савет означио Десни сектор - украјинску неонацистичку формацију - као терористичку организацију, али неуспешно. Као одговор на то Конгрес Украјинаца у Летонији је позвао летонско Министарство правде да њене и активности њене партије означи као неуставне.

Летонски парламент је 2022. године усвојио закон којим се "прокремљинским особама и политичким организацијама" забрањује кандидовање за обављање државних функција. Због тога, Жданока неће моћи да се кандидује на предстојећим изборима за Европски парламент.

Ипак, без обзира на исход истраге, ЕП неће моћи да присили Жданоку да поднесе оставку или да јој забрани гласање. Ако се утврди да је прекршила парламентарни кодекс понашања, летонски законодавни орган биће у могућности само да јој одложи исплату дневница на два месеца.

image