Свет

Шеф дипломатије Сирије: Спремни смо да ратујемо с Израелом

Окончање израелске окупације Голанске висоравни је у врху наших приоритета, појаснио је Мекдад
Шеф дипломатије Сирије: Спремни смо да ратујемо с ИзраеломGetty © Photo by Iranian Ministry of Foreign Affairs / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Дамаск је спреман да брани своју територију у потенцијалном војном сукобу с Израелом, изјавио је министар спољних послова Сирије Фејсал Мекдад на састанку с шефом иранске дипломатије Хосеином Амиром Абдолахијаном у сиријској престоници, где су разговарали о заједничкој подршци Палестинцима у рату у Појасу Газе.

Мекдад је рекао да Сирија пружа отпор Израелу од 1948. године, када је избио први рат између неколико арапских нација и новоуспостављене јеврејске државе.

"Сирија је водила ратове против израелске окупације и спремна је ратује, али ће одлучити када и како", нагласио је Мекдад, истичући значај Голанске висоравни – дела југозападне Сирије под контролом Израела од 1967. године.

Окончање израелске окупације Голанске висоравни је у врху наших приоритета, појаснио је Мекдад, додајући да је Сирија спремна да плати цену за све ослободилачке операције.

Сиријски дипломата је нагласио да је присуство америчких и турских снага у земљи нелегитимно и да се мора окончати.

Амир Абдолахијан се надовезао и осудио илегално присуство страних трупа у Сирији, те оптужио САД и Израел да су починили геноцид над Палестинцима.

Сједињене Државе су овог месеца извеле ваздушне нападе у Сирији као одговор на ракетне и беспилотне нападе на америчке базе у региону. Пентагон је саопштио да је гађао милитантне групе повезане са Ираном, одговорне за напад на базу Торањ 22 у Јордану, када су страдала три америчка војника.

Сирија је осудила нападе на својој територији као илегалне будући да крше међународно право.

image