Свет

Американци у шоку после напада у Јордану; Блинкен упозорава: Ситуација на Блиском истоку опасна

Вашингтон разматра одговор на напад дроном током викенда у ком су страдала три америчка војника
Американци у шоку после напада у Јордану; Блинкен упозорава: Ситуација на Блиском истоку опасна© Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је да се Блиски исток суочава са најопаснијом ситуацијом од 1973. године, док Вашингтон разматра свој одговор на напад у ком су током викенда погинула три војника.

Напад на америчку базу у Јордану био је први у ком су страдали припадници војске САД од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра. Безрезервна подршка САД Израелу, као и бомбардовање положаја јеменских Хута изазвала је талас напада милитантних група група на америчке снаге у региону.

"Ово је невероватно опасно време на Блиском истоку", рекао је Блинкен новинарима. "Нисмо видели ситуацију тако опасну као ова са којом се сада суочавамо широм региона од најмање 1973. године, а вероватно чак и пре тога", додао је он, алудирајући на Јом Кипур рат Израела и суседних арапских држава.

Раније током дана, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да Бајден "одмерава" реакцију САД на напад. Вашингтон оптужује Иран за напад, што Техеран демантује. Ирачка група Исламски отпор преузела је одговорност.

"Одговорићемо", поручио је Блинкен и појаснио да би тај одговор могао да буде на више нивоа, у више фаза и током дужег временског периода. Државни сектретар је, наглашава "Фајненшел тајмс", такође инсистирао да САД желе да "спрече ширу ескалацију" сукоба.

Амерички званичници рекли су да је у нападу на базу "Торањ 22" у близини границе Јордана са Сиријом повређено најмање 40 припадника војске.

САД имају око 2.500 војника у Ираку и око 900 у Сирији, где су распоређени да помогну у спречавању поновног оживљавања џихадистичких побуна.

image