Свет

Ако се сукоб продужи, Украјина ће изгубити још територије

РАНД препоручује Белој кући и да убеди украјинску страну да се пребаци на одбрамбену стратегију и одустане од настојања да врати територије војним путем
Ако се сукоб продужи, Украјина ће изгубити још територијеGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Стручњаци из америчког истраживачког института "РАНД корпорација" сматрају да се сукоб у Украјини мора окончати у што краћем року, што се поклапа са препорукама које су поједини експерти за безбедност упутили америчким властима у скорашњем извештају.

Како наводе из РАНД-а, Украјина би могла да изгуби још више територија у случају да се конфликт продужи, а у исто време би порастао и ризик од отвореног сукоба Русије и НАТО.

Они наводе и да би власти САД требало да престану са доношењем одлука заснованим на ратној стратегији, јер ће продужавање сукоба са Украјином имати крајње непожељне и вероватно трајне последице по Сједињене Државе, нарочито у домену економије.

Са друге стране, како наводе, уколико америчке власти одлуче да промовишу одржив прекид ватре, то ће Кијеву дати прилику да задржи даље руско напредовање. Додатно, РАНД препоручује Белој кући да убеди украјинску страну да се пребаци на одбрамбену стратегију и одустане од настојања да врати територије војним путем.

На крају, уколико Вашингтон успе да оконча сукоб у Украјини, стручњаци упозоравају америчке власти да би оштра "постратна" реторика против Русије могла да доведе до оружаног сукоба између САД и Русије.

На основу ове оцене РАНД-а, али и препорука других сличних "невладиних" и "независних" организација да би власти у САД требало да утичу на окончање сукоба у Украјини, јасно је да Запад више ни не крије да Вашингтон заправо диктира све потезе Кијева и да ће одлука о евентуалном пристанку да се пређе за преговарачки сто зависити управо од америчке администрације.

image