Русија

Песков: Кијев не жели преговоре, специјална војна операција се наставља

Портпарол Кремља истакао да Русија не види никакве промене у ставу Украјине о дијалогу са Москвом
Песков: Кијев не жели преговоре, специјална војна операција се настављаwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас на конференцији за новинаре да Москва може да оконча специјалну војну операцију у Украјини након постизања циљева, као и да нема промена у односима између Кијева и Москве.

"Сукоб у Украјини односно специјална војна операција, по нашем мишљењу, може да се оконча након постизања циљева тежим путем или постизањем циљева мировним преговорима што је такође могуће, али су они, као што знамо, немогући због става украјинске стране", рекао је Песков.

Нагласио је да Кремљ не види никакве промене у ставу Кијева о дијалогу са Москвом.

"Не бележимо никакве промене у ставу Кијева у односу на Москву. Кијев не жели преговоре, дакле специјална војна операција се наставља", поручио је руски званичник.

Одговарајући на питање у вези са разлозима неучешћа руског лидера на самитима Г20 и АПЕК, портпарол Кремља одговорио је да је одлука донета због председниковог распореда и потребе да буде у Русији, а да ће званични представник руске делегације на самиту на Балију бити Сергеј Лавров док ће делегацију на Тајланду предводити први потпредседник владе Андреј Белоусов. 

Портпарол Кремља је, коментаришући негативне оцене појединих аналитичара о одлуци о повлачењу трупа преко Дњепра у херсонском правцу, рекао да има много стручњака али су мишљења различита и поновосио да се специјална војна операција наставља.

"Има много различитих стручњака, има оних који кажу једно и оних који кажу другачије. Не бисмо да коментаришемо ни једно ни друго, специјална војна операција се наставља", рекао је Песков и негативно одговорио на питање да ли Кремљ сматра понижавајућим напуштање Херсона.

Херсонска област је уписана у устав

Песков је поручио да је статус Херсонске области уписан у устав и да се не може мењати.

"Херсонска област је субјект Руске Федерације. Законски, овај предмет је фиксиран, дефинисан. Нема и не може бити никаквих промена", рекао је Песков одговарајући на питање да ли Русија и даље читаву Херсонску област сматра својом територијом и да ли ће законски прописати статус области на десној обали Дњепра.

Командант Заједничке групе руских снага генерал армије Сергеј Суровикин изјавио је у среду да је донета одлука о одбрани леве обале Дњепра како би се сачували животи војника. Пре тога, руски министар одбране Сергеј Шојгу наложио је Суровикину да предузме све мере за безбедно пребацивање трупа у херсонском правцу са десне на леву обалу Дњепра.

Притисак САД на Русију не доприноси стабилизацији на економским тржиштима

"Одлука САД да руској економији одузму статус тржишне привреде врши притисак на Руску Федерацију, што не доприноси стабилизацији на светском економском тржишту", изјавио је Песков.

Претходно је Министарство трговине САД саопштило да руској привреди одузима статус тржишне економије због "повећаног утицаја државе на њу". Та америчка одлука ће, према руском министарству, дати прилику Сједињеним Америчким Државама да "пуном снагом" примене национално законодавство против Русије и смање притисак на америчка предузећа због "непоштених увозних операција".

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов рекао је да ће ова "нелогична одлука повећати неравнотежу на светском тржишту". Амбасадор је објаснио да мисли на раст цена, поремећаје у ланцима снабдевања и проблеме у области безбедности хране.

У току преговори о продужењу споразума о житу

Говорећи о тренутном ставу Русије о споразуму о житу и о томе да ли Русија намерава да настави учешће и након 18. новембра, Песков је поручио да одлука о могућем продужењу договора неће бити објављена, а да су преговори у току.

"Хоћете да објавимо одлуку? Не, такве одлуке се не објављују, ми то нећемо радити. Преговори су у току, потребно је решити низ питања у вези са такозваним договором о житу који нас се тиче. Постоји контраразумевање наших колега у УН, па се ради у том правцу", појаснио је Песков. 

Уговор о житу, који су 22. јула потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Заједнички центар у Истанбулу одговоран је за координацију кретања бродова, а уговор истиче 19. новембра.

Русија је 30. октобра саопштила да обуставља учешће у извозу производа из украјинских лука након терористичког напада Кијева на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама Севастопоља. Касније је руско Министарство одбране саопштило да Русија ипак наставља учешће у спозаруму о житу. Према Кремљу, информације да је Кијев дао уверавања да неће користити хуманитарне коридоре за транспорт жита у војне сврхе добијене су преко руског Министарства одбране.

"Мегафонска дипломатија" нарушава ефикасност дијалога између Русије и САД

Песков је одговорио и на најаве о размени затвореника између Русије и САД, рекавши да "'мегафонска дипломатија' нарушава ефикасност постојећих канала комуникације између Русије и САД.

"Постоје канали, они морају бити дискретни, једино тако могу да се постигну резултати. 'Мегафонска дипломатија' у овом случају нарушава ефикасност ових канала. Ми увек озбиљно схватамо све предлоге. И са нашим озбиљни предлозима Вашингтон је добро упознат", нагласио је он.

Амерички председник Џо Бајден раније је рекао да се "нада да ће после избора за Конгрес САД моћи озбиљније да разговара са руским председником Владимиром Путином о питању размене затвореника".

image