Русија

Бивши аналитичари ЦИА: Смена Залужног значи да Украјина губи

Смена главнокомандујућег војске током рата је знак неуспеха, тврди бивши сарадник ЦИА
Бивши аналитичари ЦИА: Смена Залужног значи да Украјина губи© Tanjug/AP Photo/Yevhen Titov

Смена бившег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног говори о томе да Украјина губи од Русије, рекао је за "Њузвик" бивши шеф аналитичког одељења ЦИА за питања Русије Џорџ Биб.

"Смена начелника војске током рата је знак неуспеха. То је оно што државе раде када губе", прокоментарисао је Биб, и упозорио да би смена Залужног могла изазвати велику политичку кризу у Украјини.

"Одлука Зеленског је веома ризична. Ниједан нови командант и никаква војна помоћ не могу променити тешку истину – Украјини недостају људи, оружје и економски капацитети да издржи исцрпљујући рат против Русије", закључио је бивши сарадник ЦИА. 

Подсетимо, председник Украјине Владимир Зеленски сменио је готово цео војни врх – главнокомадујућег и његове заменике, начелника Генералштаба војске, команданта десантних снага, команданта обједињених снага, и командант снага територијалне одбране.

Ове потезе украјинског председника прокоментарисао је још један бивши оперативац ЦИА Лари Џонсон који је изјавио:

"Владимир Зеленски је војску ставио под контролу Сирског, којег многи команданти мрзе и виде као убицу, јер је остварио успех када је у питању убијање Украјинаца. Тако да је упитно да ли ће они пратити његова наређења".

Џонсона је одлука украјинског лидера о реконструкцији војног врха изненадила јер је донета у тренутку када постоји очигледан недостатак официра, због чега оружаним снагама прети права катастрофа.

"Хаос који се одвија у Кијеву доводи до спречавања било какве иницијативе на фронту, тако да на свим правцима може доћи до колапса и тоталног нереда", закључио је он.

image