Свет

Свет није спреман за рвање са новом пандемијом: СЗО признала немоћ

Генерални секретар Светске здравствене организације (СЗО) навео је да постоје непознате ствари које се могу догодити и да је за све што се дешава "питање када, не ако"
Свет није спреман за рвање са новом пандемијом: СЗО признала немоћ© Tanjug/ AP Photo/Andy Wong

Пешадија свих војски свакодневно се спрема за рат. Тако би некако и здравствени радници широм света требало би да гледају у будућност, спремајући се за могућу појаву болести још непознатог порекла, за коју се не зна где би могла да избије. Притом није питање да ли ће се она појавити, већ када. Упркос свим искуствима са пандемијом ковида 19, свет данас није спреман за брзо и успешно рвање с новом "болешћу икс".

Ово је суморан закључак јучерашње сесије о "Припремама за болест икс", одржане у оквиру 54. Светског економског форума у Давосу.

Генерални секретар Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Гебрејесус рекао је да иако "свет није спреман за болест икс", мноштво глобалних, регионалних и локалних иницијатива разрађује стратегије потенцијалне одбране човечанства од још непознатог, а потенцијално разорног вируса.

Истакао је важност припреме за, како је назвао, "болест икс", изразивши наду да ће земље до маја ове године постићи споразум о пандемији како би се позабавиле овим "заједничким непријатељем".

"Споразум о пандемији може ујединити сва искуства са свим изазовима с којима смо се суочили, као и сва решења", рекао је Гебрејесус на Светском економском форуму у Давосу.

Рекао је да је "болест икс", непозната болест, први пут употребљена као термин 2018. године. Навео је да постоје непознате ствари које се могу догодити и да је за све што се дешава "питање када, не ако".

"Не би требало да се суочимо са стварима неприпремљени, можемо се припремити и за неке непознате ствари", рекао је Гебрејесус на панел дискусији под називом "Припрема за болест икс".

Дотакнувши се важности истраживања и развоја, као и здравствене инфраструктуре и радне снаге које треба припремити за "болест икс", Гебрејесус је нагласио да је примарно здравље кључно што је свет имао прилику да види током пандемије ковида.

Понављајући важност споразума о пандемији, нагласио је да то може помоћи свету да се боље припреми за будућност.

"Зато што се ради о заједничком непријатељу и без заједничког одговора, почевши од приправности, суочићемо се с истим проблемом као што је био и ковид", рекао је Гебрејесус.

Прита Реди, потпредседница једног од највећих здравствених конгломерата у Индији "Аполо хоспиталис", направила је несвакидашњу аналогију између "припрема пешадије Индије и других војски" за евентуалне сукобе на "границама" и дрила на који треба да буду спремни здравствени радници широм света поводом "болести икс".

"Свет нема довољно лекара и здравствених радника за лечење човечанства", оценила је указујући на могући значај умрежавања врхунских сазнања из области медицине с древним методама алтернативне медицине.

image