Амерички државни тужилац: Бајден мора да буде смењен

Патрик Мориси подсећа потпредседницу Сједињених Држава на 25. амандман, који предвиђа смену лидера САД уколико је овај неспособан да врши дужност, и позива је да га искористи

Државни тужилац Западне Вирџиније Патрик Мориси позвао је потпредседницу САД Камалу Харис да прогласи америчког лидера Џозефа Бајдена физички неспособним за позицију коју обавља. 

Пошто је у прошлонедељном извештају специјалног саветника америчког Министарства правде Роберта Хура 81-годишњи председник описан као "старији човек са слабим памћењем", Мориси је у писму упућеном Харисовој изнео предлог да се потпредседница позове на 25. амандман и преузме позицију у Белој кући.

Додао је да Хуров извештај јасно осликава председника који није у стању да обавља свој посао, те да његов когнитиван пад брине Американце посебно у ово време када нација иде из кризе у кризу и у земљи и у иностранству.

"Потребан нам је председник који је ментално способан", истакао је државни тужилац, напомињући да је само у последњих неколико месеци Бајден у више наврата мешао светске лидере и политичаре и да делује да тешко говори и о основним питањима. 

Двадесет пети амандман, усвојен 1965. након убиства председника Џона Ф. Кенедија, прецизира радње које следе у случају изненадне смрти или оставке америчког лидера и дозвољава потпредседнику да преузме дужност у Белој кући. Према 4. члану овог амандмана, потпредседнику и кабинету је такође дозвољено да смене председника ако сматрају да је физички неспособан за функцију, али одбија да је напусти. Ова опција никад до сад није коришћена. 

Харисова је претходно у интервјуу за "Волстрит џорнал" изјавила да је "спремна да служи" и да замени Бајдена ако буде потребно, додајући да не мора никога да убеђује да је способна да води државу. Додуше, њену самоувереност не деле и Американци – недавна анкета Ен-Би-Сија показала је да само 28 одсто регистрованих бирача има позитивно мишљење о њој, а 53 одсто негативно.

Реагујући на Хуров извештај, Бајден је инсистирао да нема потребе за бригом због његовог менталног и физичког здравља. "Ја сам старији човек и знам шта радим", инсистирао је председник САД на конференцији за новинаре током које је потом помешао египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија с лидером Мексика

Старост председника постала је главна брига гласача уочи овогодишњих председничких избора. Према анкети "Еј-Би-Си њуза" и компаније за истраживање јавног мњења "Ипсос", чак 86 одсто Американаца верује да је Бајден престар да би служио још један мандат.