Свет

Бела кућа: Нема потребе да процењујемо Бајденове менталне способности

Након извештаја тужиоца који је указао на проблеме са памћењем које има председник САД, потпредседница Камала Харис појављивала се у медијима и убеђивала гласаче да је, уколико буде потребно, спремна да га замени
Бела кућа: Нема потребе да процењујемо Бајденове менталне способности© Photo by Alex Wong/Getty Images

Нема потребе да се процењују менталне способности америчког председника Џозефа Бајдена у оквиру годишњег лекарског прегледа, саопштила је Бела кућа.

Раније је Вашингтон осудио извештај који је саставио амерички специјални тужилац Роберт Хур, који је истраживао наводе да је председник Џозеф Бајден погрешно руковао поверљивим документима.

Портпарол за правна питања Беле куће Ијан Самс изјавио је да је тужилац прекорачио свој надлежности наводећи да Бајден има "смањене способности због старости".

У извештају од 345 страница објављеном у четвртак, Хур је написао да је истрага "открила доказе да је председник Бајден намерно задржао и обелоданио поверљиве материјале након свог потпредседничког мандата, када је био обични грађанин", али је даље закључио да би потенцијални поротници видели Бајдена као "добронамерног, старијег човека са лошим памћењем".

Због свеопште панике коју је изазвао извештај, спекулише се о начинима на које би Бајден могао да покуша да докаже да је способан да обавља председничку функцију. 

Поред тога, приметно је и да се потпредседница САД Камала Харис након извештаја необично често појављивала у медијима говорећи како је "спремна да води", а сам Бајден јој је писао хвалоспеве на друштвеним мрежама. 

"Спремна сам да заменим председника Џоа Бајдена ако буде потребно", рекла је она за "Волстрит џорнал", због чега се чини да је Бајденова смена све извеснија. 

image