Свет

Већина Американаца сматра да су и Бајден и Трамп престари да би поново били председници

За Бајдена је ово мишљење распрострањеније, па тако чак 86 одсто испитаника у анкети "Еј-Би-Си њуз" мисли да он не би требало поново да се кандидује
Већина Американаца сматра да су и Бајден и Трамп престари да би поново били председнициGetty © Liu Guanguan/China News Service via Getty Images

Велика већина америчких гласача верује да су председник Џозеф Бајден и његов највероватнији противник из редова републиканаца, Доналд Трамп, престари за још један мандат у Белој кући, показало је ново истраживање Еј-Би-Си њуза и компаније за истраживање јавног мњења "Ипсос".

Наиме, 86 одсто испитаника каже да 81-годишњи Бајден, иначе најстарији председник у историји САД, не би требало да се кандидује због својих година. Међутим, 62 одсто испитаника је исто рекло и за 77-годишњег Трампа.

Међутим, анкета је такође открила "велику разлику" у ставовима о старости председничких кандидата у зависности од политичког опредељења испитаника.

Чак 74 одсто демократских бирача изјавило је да је Бајден престар да би служио, док је само 35 одсто републиканаца исто рекло за Трампа.

Што се тиче независних гласача, 91 одсто је рекло да је Бајден престар, а 71 одсто има исто мишљење о Трампу.

Резултати анкете Еј-Би-Си њуза у великој мери се поклапају са истраживањем објављеним недељу дана раније, а које је показало да је три четвртине гласача, укључујући половину демократа, забринуто за Бајденово ментално и физичко здравље.

Прошле недеље одлучено да Бајден не треба да буде кривично гоњен због неодговорног руковања поверљивим документима, а специјални саветник Министарства правде САД Роберт Хур је свог председника описао као "саосећајног, добронамерног, старијег човека са лошим памћењем".

У извештају се такође тврди да Бајден није могао да се сети у ком периоду је био потпредседник САД, нити, чак ни оквирно, када му је син Бо умро.

Бајден је оштро демантовао тврдње да не може да се сети кључних догађаја из свог живота, тврдећи пред новинарима да је његово памћење "у реду" и поручио им да погледају шта је радио откако је постао председник.

Међутим, неколико минута касније током исте конференције за штампу, Бајден је помешао египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија и лидера Мексика Андреса Лопеса Обрадора.

Затим је уследило још неколико гафова, када је Бајден побркао Емануела Макрона са његовим претходником Франсоа Митераном, и бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел са њеним претходником Хелмутом Колом. И Митеран и Кол су мртви годинама. 

image