Свет

Моди позива на реформу међународних институција: Обратите пажњу на потребе Глобалног југа

Министар спољних послова Индије Субрахмањам Џаишанкар затражио је "савременији" СБ УН
Моди позива на реформу међународних институција: Обратите пажњу на потребе Глобалног југа© AP Photo/Jon Gambrell

Премијер Индије Нарендра Моди истакао је да је неопходно ревидирати међународне институције које би морале да обратите већу пажњу на потребе земаља у развоју, те да државе Глобалног југа треба да узму веће учешће у доношењу одлука.

"Данас, када трансформишемо нашу земљу, зар не би требало да дође до реформи и у међународним институцијама", упитао је Моди и додао да је Глобални југ  недовољно заступљен.

Њу Делхи је до 2022. године провео две године као нестални члан Савета безбедности Уједињених нација и један је од водећих гласова који позивају на реформе у УН. 

Министар спољних послова Индије Субрахмањам Џаишанкар затражио је "савременији" СБ УН у којем би Индија била стални члан на 78. заседању Генералне скупштине УН у Њујорку прошле године. О предложеним реформама ће се вероватно разговарати на Самиту будућности УН у септембру ове године.

Моди је у Дубаију позвао светске лидере да слушају глас Глобалног југа и узму у обзир њихове приоритете. Поред тога, Моди је затражио да међународна заједница подели ресурсе са земљама којима су најпотребнији.

Индија се све више намеће као де факто лидер Глобалног југа, што је термин који се односи на земље које се превасходно налазе у Африци, Азији и Латинској Америци и које се у поређењу са богатијим економијама такозваног Глобалног севера често описују као мање развијене или неразвијене.

Њу Делхи је такође, за време њиховог председавања прошле године, био један од водећих фактора када је у питању укључивање Афричке уније у Г20. Поводом периода индијског председавања Г20, Моди је саопштио да је свет коначно "чуо ехо Глобалног југа".

Говорећи на Самиту светских влада, Моди је нагласио да су свету потребне владе које су инклузивне и које користе технологију да би олакшале реформе. 

"Мораћемо да пронађемо заједничка, глобална решења за нове изазове попут вештачке интелигенције, криптовалута и сајбер криминала", упозорио је индијски лидер. 

Он је додао да ће државе морати да одрже равнотежу између националног суверенитета и међународне међузависности. Државе, истакао је, морају да поштују међународну владавину права, дајући притом приоритет националним интересима.

Истичући да поверење у владе опада после пандемије ковид-19, Моди је истакао да индијска јавност и даље има "потпуно поверење" у "добре намере и посвећеност његове владе". Ово је, према индијском лидеру, резултат фокуса његове владе на испуњавању "потреба и снова" људи. 

image
VV inauguration
banner