Свет

Јужна Африка тражи од Међународног суда правде да размотри акцију против Израела због напада на Рафу

Земља је поднела суду "хитни захтев" због израелског плана да продужи војне операције у Појасу Газе
Јужна Африка тражи од Међународног суда правде да размотри акцију против Израела због напада на Рафу© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Јужноафричка влада позвала је Међународни суд правде да размотри интервенцију против Израела након што је јеврејска држава најавила војне операције у Рафи, преноси "Политико".

Рафа, "која је последње уточиште за преживеле људе у Гази, захтева да суд искористи своју моћ да спречи даље непосредно кршење права Палестинаца у Гази", саопштено је из председништва Јужне Африке.

Јужна Африка је "озбиљно забринута што је војна офанзива без преседана, како је најавио Израел, већ довела до даљег убијања, штете и уништења великих размера и резултираће даљим убиствима великих размера".

У саопштењу се наводи да би акције у Рафи биле "озбиљно и непоправљиво кршење и Конвенције о геноциду и Наредбе Суда од 26. јануара 2024."

Јужна Африка је у јануару поднела тужбу Међународном суду правде тражећи од њега да размотри да ли Израел чини геноцид над Палестинцима у Гази. Суд је утврдио да нека израелска дела могу да потпадну под дефиницију геноцида, али није наложио да се заустави израелска војна кампања у Гази.

image