Свет

Последице економске кризе: Све више бескућника у Енглеској

На сваких 100.000 људи њих 15 нема дом, а ситуација је озбиљнија у руралним подручјима него у урбаним срединама
Последице економске кризе: Све више бескућника у Енглескојwww.globallookpress.com © Belinda Jiao

Број бескућника у руралној Енглеској порастао је за 40 одсто у последњих пет година услед раста цена некретнина и трошкова живота, показао је извештај британске хуманитарне организације "Кампејн ту протект рурал Ингланд" (ЦПРЕ).

Према студији, број људи који живе на улици, у шаторима, импровизованим склоништима или напуштеним зградама порастао је у Великој Британији са 17.212 у 2018. на 24.143 у 2023. години.

Процењује се да на сваких 100.000 људи широм Енглеске њих 15 нема дом, а ситуација је озбиљнија у руралним подручјима него у урбаним срединама, укључујући и велике градове попут Лондона, Лидса и Норвича.

ЦПРЕ истиче да је све последица економског пада који је почео 2022. године, када је инфлација у Великој Британији достигла вишедеценијски максимум од 11,1 одсто због растућих трошкова енергената и хране. Криза је утицала на велико поскупљење некретнина, ренте истих, те стагнацију плата.

Чак 300.000 људи се налази на листи чекања на социјалне станове у руралној Енглеској, где је просечна цена кућа око пола милиона евра.

Подаци хуманитарне организације "Шелтер" указују на то да је број расељених лица у Британији порастао за 14 одсто у децембру 2023. у односу на исти месец прошле године.

У целом Уједињеном Краљевству фали око четири милиона домова, ситуација је најлошија у Енглеској, а процењује се да ће држави бити потребно чак пола века да реши своју стамбену кризу.

Иначе, финансијска криза на Старом континенту почела је када је Европа решила да се одрекне јефтиних руских енергента, уводећи санкције због Специјалне војне операције у Украјини.

image