Економија

Брегзит стигао на наплату: Раскид са ЕУ скупо коштао британску економију

Британија се суочава са дугорочним трошковима брегзита, упозорава "Голдман Сакс"
Брегзит стигао на наплату: Раскид са ЕУ скупо коштао британску економијуGetty © Future Publishing / Contributor

Велика Британија платила је високу цену за брегзит, који је подстакао инфлацију и смањио величину њене економије, преноси "Блумберг" позивајући се на економисте "Голдман Сакса".

Одлазак из ЕУ смањио је стварни БДП Велике Британије за око пет одсто у поређењу са сличним економијама, рекао је Свен Кари Стен, главни економиста "Голдман Сакса" за Европу.

Седам година након разлаза, Велика Британија се суочава са лошом економијом и растућим трошковима живота због смањене међународне трговине, слабих пословних инвестиција и смањења броја миграната који долазе из ЕУ, највећег трговинског партнера Уједињеног Краљевства, навели су стручњаци.

"Докази указују на значајне дугорочне трошкове брегзита", написали су економисти "Голдман Сакса" у белешци. "Велика Британија је знатно подбацила у односу на друге напредне економије од референдума о ЕУ 2016".

Претходне процене других посматрача такође су указивале на дугорочни негативан утицај брегзита. Британски Национални институт за економска и социјална истраживања (НИЕСР) проценио је у новембру да је брегзит смањио обим економије за 2 до 3 одсто, а очекује се да ће до 2035. та бројка порасти на 5 до 6 одсто.

Према прошлогодишњим проценама Канцеларије за буџетску одговорност Велике Британије, излазак из ЕУ смањио је економску производњу за четири процента.

Не могу се сви економски проблеми Велике Британије повезати са одласком из ЕУ, сматрају економисти "Голдман Сакса". На крах острвске економије утицала је и пандемија, енергетска криза изазвана сукобом у Украјини и рекордно високе каматне стопе уведене да би се обуздала инфлација.

image
VV inauguration
banner