Свет

Руски званичник упозорава: Командни ланац САД је прекинут

Током интервјуа за лист "Известија", заменик секретара Савета Безбедности РФ Михаил Попов изјавио је да би политичка нестабилност Вашингтона могла да изазове случајну ескалацију
Руски званичник упозорава: Командни ланац САД је прекинутGetty © Kevin Dietsch

Високопозиционирани званичник Савета безбедности Руске Федерације упозорио је на ризик од нуклеарне "катастрофе", који произлази из здравствених проблема шефа Пентагона, као и опадања когнитивних способности председника САД Џозефа Бајдена што би могло да доведе до "грешке руководилаца".

Током интервјуа за лист "Известија", заменик секретара Савета Безбедности РФ Михаил Попов изјавио је да би политичка нестабилност Вашингтона могла да изазове случајну ескалацију.

"У генерално тешкој и нестабилној унутрашње-политичкој ситуацији у САД, која је скоро испливала на површну, цена могуће грешке руководилаца, коју би намерно или ненамерно учинили државни званичници је знатно порасла. Она би вероватно довела до глобалне катастрофе", оценио је Попов.

Он је нагласио да не говори о некој "банана држави", већ о "држави са нуклеарним наоружањем и тврди за себе да је светски хегемон". Попов је додао да су дијагноза рака код министра одбране САД Лојда Остина и Бајденова старост покренуле питања о светској безбедности и америчком командном ланцу.

"Како се иначе доноси одлука о употреби нуклеарног наоружања у САД?", пита се Попов.

"Министар одбране није ту, и нико не зна где је он и ко ће га заменити. Медији пишу да је део његових надлежности пребачен на заменицу министра Катлин Хикс, али она је тренутно на одмору у Порторику", изјавио је он.

Руски званичник се подсетио и једног догађаја из Хладног рата, када је мајор америчког ратног ваздухопловства отпуштен због питања како је могао да зна да ли је наредба о лансирању нуклеарног наоружања "потекла од здравог председника", будући да је он главнокомандујући за употребу нуклеарног арсенала.

Подсећања ради, Лојду Остину је дијагностификован канцер простате што је изненадило не само америчку јавност, већ и Бајдена лично, будући да по признању самог министра одбране, његов кабинет није претходно обавестио Белу кућу. Од тада, Остин је поново хоспитализован због проблема са бешиком, због чега је наводно лечен "нехируршким процедурама".

Са друге стране, Бајден стар 81 годину важи за најстаријег председника САД у историји, а његово здравствено стање показало се као један од главних фактора који ће утицати на опредељење бирача на предстојећим изборима.

image
VV inauguration
banner