Русија

Кремљ: Не користимо "старлинк" сателите

Сателитски комуникациони терминали "старлинк" се не испоручују Русији и не могу се користити, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Не користимо "старлинк" сателитеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбацио је данас наводе да Русија користи сателитске комуникационе терминале "старлинк", јер се они тој земљи и не испоручују.

"То код нас није сертификован систем, стога се не може званично испоручивати Русији. У складу са тим, не треба да се мешамо у дискусију између кијевског режима и предузетника Илона Маска", поручио је портпарол Кремља.

Претходно је власник компаније "Спејс икс", милијардер Илон Маск демантовао да руској војсци продавао своје сателитске комуникационе интернет системе. 

"Објављене су бројне лажне вести да 'Спејс икс' продаје своје терминале Русији", навео је Маск на Иксу и додао: "Према нашим сазнањима, ниједан терминал није директно или индиректно продат Русији".

Говорећи о изборима за председника Финске, Песков је рекао да Русија поштује избор Финаца и изразио наду да ће нови председник имати уравнотеженији приступ билатералним односима.

"Традиционално говоримо да је то избор народа Финске. Сваки пут изражавамо наду да ће нови шеф државе бити присталица развоја билатералних односа са Русијом. Нажалост, не можемо да користимо тај део стандардне фразе, јер је унапред зацртана позиција да се искључи било какав дијалог, а још мање развој билатералних односа", казао је Песков.

Према његовим речима, Кремљ сматра да је период када су Русија и Финска имале веома развијена партнерства и биле обострано корисне био бољи од оног који је настао "на иницијативу финских власти".

Фински политичар десног центра, Александар Стуб из странке Национална коалиција освојио је 51,6 одсто гласова у другом кругу избора у Финској, док његов ривал Пека Хависто из партије Зелених има 48,4 одсто, показали су синоћ први резултати Министарства правде.

Резултати су објављени на основу 99,7 одсто пребројаних гласова.

image