Свет

Подмићивали га Албанци: Бивши званичник ФБИ осуђен на више од две године затвора

Високорангирани званичник ФБИ Чарлс Мекгонигал осуђен је због тога што је тражио и добио отприлике 225.000 долара 2017. од човека који је радио за албанску обавештајну агенцију, преноси "Фокс њуз"
Подмићивали га Албанци: Бивши званичник ФБИ осуђен на више од две године затвора© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Бивши високорангирани контраобавештајни званичник ФБИ осуђен је на више од две године затвора јер је узео стотине хиљада долара у готовини од бизнисмена повезаног са албанском владом и покушао да сакрије своју корумпирану финансијску везу, преноси "Фокс њуз".

Чарлс Мекгонигал (55), надгледао је операције националне безбедности за ФБИ у Њујорку скоро две године пре него што је отишао у пензију 2018. Он је радио да потпомогне интересе Албанаца у САД након што је тражио и добио отприлике 225.000 долара 2017. од човека који је радио за албанску обавештајну агенцију, рекли су тужиоци.

Амерички окружни судија Колин Колар-Котели осудила је Мекгонигала на две године и четири месеца затвора због случаја који је покренут у Вашингтону. Удружена му је казна за други одвојени случај за који је осуђен у Њујорку, па ће укупно провести у затвору шест година и шест месеци.

Мекгонигал је изразио кајање због онога што је назвао "грешкама", рекавши да је издао поверење својих најмилијих.

"До краја живота ћу се борити да повратим то поверење и постанем боља особа", рекао је он пре изрицања казне.

Судија је рекла Мекгонигалу да се чини да је "изгубио морални компас" на крају угледне каријере у ФБИ, када је био на једној од највиших функција националне безбедности у савезној влади. Рекла је да је његово кајање изгледало искрено.

"Нажалост, то не поправља штету", додала је она.

Тужиоци Министарства правде препоручили су да се Мекгонигал осуди на затворску казну од две године и шест месеци само за случај у Вашингтону.

"Злоупотреба поверења јавности је посебно забрињавајућа када је, као овде, мотивација била чиста похлепа, а окривљени је службеник задужен за спровођење закона које је флагрантно кршио", написали су тужиоци у судском поднеску.

У децембру је савезни судија у Њујорку осудио Мекгонигала на четири године и два месеца затвора због намере да прекрши санкције Русији тако што је отишао да ради за руског олигарха кога је својевремено истраживао. Олигарх, милијардер индустријалац Олег Дерипаска под америчке санкције је доспео након референдума и присаједињења Крима.

Мекгонигал би требало да се јави у затвор следећег месеца како би почео да служи казну у случају због којег му је суђено у Њујорку. Његови адвокати су позвали судију у Вашингтону да се уздржи од изрицања дуже затворске казне, тврдећи да је он већ добио "праведну казну" за своја кривична дела.

"Његов пад из милости био је брз, јер је изгубио посао, своју репутацију и мир у породичном животу, и сада се суочава са казном од 50 месеци затвора коју ће ускоро почети да служи", написали су његови браниоци.

Мекгонигал је оптужен за прикривање својих веза са бившим албанским званичником, натурализованим америчким држављанином који је живео у Њу Џерсију. Мекгонигал је рекао да је позајмио 225.000 долара за покретање консултантског бизниса након што се повукао из ФБИ-а. Није вратио кредит.

Мекгонигал је 2017. одлетео у Албанију са својим "меценом" и састао се са бившим албанским министром енергетике и премијером земље. Мекгонигал је упозорио премијера да избегава да додељује дозволе за бушење нафтних поља у Албанији руским компанијама, тврде тужиоци. Кажу да су Мекгонигалов сапутник и министар енергетике имали финансијске користи од одлука албанске владе о дозволама за бушење.

Мекгонигал је прошлог септембра признао кривицу за прикривање материјалних чињеница, за коју је предвиђена максимална казна затвора од пет година. Признао је да није пријавио кредит, путовање у Европу са особом која му је позајмила новац или контакте са страним званичницима током путовања.

ФБИ је морао да прегледа многе друге истраге како би утврдио да ли је Мекгонигал компромитовао било коју од њих током свог мандата.

"Оптужени је радио на неким од најосетљивијих и најзначајнијих ствари којима се бавио ФБИ. Његов недостатак кредибилитета, могао би их све угрозити", написали су тужиоци.

Мекгонигал је изразио кајање у изјави достављеној суду.

"Стално желим да је све ово лош сан из којег бих једноставно могао да се пробудим", написао је он.

image