Свет

И ФБИ умешан у случај Епстин и трговину људима?

Група од 12 жртава тужила је ФБИ, који је, како наводе, имао фотографије, видео снимке, интервјуе и убедљиве доказе о дечјој проституцији и није успео да истражи и ухапси Епстина на време
И ФБИ умешан у случај Епстин и трговину људима?© Stephanie Keith/Getty Images

Група од 12 жртава педофила-милијардера Џефрија Епстина тужила је ФБИ, наводећи да није на адекватан начин истражио случај трговине сексуалним услугама, што му је подстакло злочине и проузроковало изостанак казне, јављају локални медији.

"Више од две деценије, ФБИ је омогућавао Џефрију Епстину да сексуално злоставља десетине деце и младих жена тако што није обављао свој посао", наводи се у тужби коју су подносиоци жалбе поднели федералном суду у Њујорку. 

Како се истиче, ФБИ је одлагао и чекао три године да ухапси Епстина због дечије проституције, док је његова операција трговине људима наставила да функционише.

Жртве су ФБИ назвале "саучесником финансијског магната", пошто је агенција имала фотографије, видео снимке, интервјуе и убедљиве доказе о дечјој проституцији и није на време истражила нити ухапсила Епстина.

Као пример у тужби се наводи да је у марту 2005. полицијска управа Палм Бича упозорила ФБИ о дечјој проституцији, тачније да је постојала 14-годишња девојчица која је тражена у Епстиновој вили због "сексуалних односа", али да агенција није отворила истрагу ни годину дана касније.

Осим тога, тврди се да је "ФБИ знао за новац на Епстиновим рачунима везаним за трговину људима, али је сакрио извештаје".

"Због немара ФБИ, жртве су биле изложене дуготрајној сексуалној трговини, злостављању, силовању, мучењу и претњама", закључили су.

Џефри Епстин је пронађен  мртав 10. августа 2019. у својој ћелији у Метрополитен поправном центру на Менхетну (Њујорк), где је чекао да му се суди по савезној оптужби за сексуалну трговину малолетницима.

image