Свет

Балканске везе ухапшеног ФБИ агента: Еди Рама једно од имена из оптужнице

Након ургирања ухапшеног агента Чарлса Мекгонигала, ФБИ је отворио истрагу против америчког лобисте који је радио за албанску политичку партију, Рамине ривале
Балканске везе ухапшеног ФБИ агента: Еди Рама једно од имена из оптужницеwww.globallookpress.com © Gent Onuzi/XinHua

Бивши агент ФБИ Чарлс Мекгонигал који је оптужен да је примио новац од руског олигарха Олега Дерипаске, имао је везе и са балканским политичарима, пре свега са албанским премијером Едијем Рамом, са садашњим министром сигурности Босне и Херцеговине Селмом Цикотићем и преминулим бизнисменом Давудом Захировићем, пише "Вашингтон пост".

У процесу покренутом у Вашингтону, тужиоци тврде да је Мекгонигал од августа 2017. године пропустио да открије ФБИ свој однос с бившим службеником албанске обавештајне агенције, који је у оптужници описан као "особа А".

Такође, крио је да је "имао контакт" с премијером Албаније Едијем Рамом.

Крајем 2017. године, наводе власти, Мекгонигал је од "особе А" добио укупно 225.000 долара у готовини, прво у паркираном аутомобилу испред ресторана у Њујорку, а следећа два пута у кући те особе у Њу Џерсију.

Према оптужници, Мекгонигал је "указао особи А да ће се тај новац исплатити".

Неколико месеци касније, на ургирање Мекгонигала, ФБИ је отворио истрагу против америчког лобисте који је радио за албанску политичку партију, Рамине ривале.

У тој истрази је "особа А" означена као извор информација.

То, како наводи амерички лист, није био једини случај у којем оптужнице сугеришу да је Мекгонигал користио свој посао за вршење контрауслуге људима с којима је имао непријављене финансијске или личне односе.

На путовању у Аустрију 2017. године, Мекгонигал и тужилац Министарства правде интервјуисали су албанског бизнисмена и политичара који су претходно рекли контраобавештајцу да желе да неко истражи претњу смрћу против њих, наводи се у оптужници. Мекгонигала је с том особом упознала "особа А".

Следеће године, наводно је тражио од службе ФБИ за везу у Уједињеним нацијама да уговори састанак с тадашњом америчком амбасадорком Ники Хејли или другим високим званичником, као и с бившим босанским министром одбране и оснивачем босанске фармацеутске компаније, наводи "Вашингтон пост".

Реч је о садашњем министру сигурности Селму Цикотићу и преминулом бизнисмену из Грачанице на северозападу Босне и Херцеговине, Давуду Захировићу.

У оптужници се наводи да су Мекгонигалови сарадници тражили тај састанак из политичких разлога који би донели финансијску корист "особи А".

Мекгонигал је тада, према оптужници, предложио да фармацеутска компанија плати пола милиона долара компанији регистрованој на "особу А", као накнаду за организовање састанка.

image