Свет

Блинкен моли Кину и Индију да одговори Русију од распоређивања оружја у свемиру

На састанку са министрима Ванг Јијем и Субрамањамом Џаишанкаром, амерички државни секретар је поручио да би "свака нуклеарна експлозија у свемиру уништила не само америчке, већ и кинеске и индијске сателите"
Блинкен моли Кину и Индију да одговори Русију од распоређивања оружја у свемируwww.globallookpress.com © ESA/Hubble

Амерички државни секретар Антони Блинкен, на маргинама Минхенске конференције о безбедности, разговарао је са министрима спољних послова Кине и Индије о могућности да Русија распореди нуклеарно оружје у свемиру, пише "Њујорк тајмс".

Како наводи лист, Блинкен је рекао да су лидери Кине и Индије, Си Ђинпинг и Нарендра Моди, ти који морају да одврате Русију од корака "који би могао да се претвори у катастрофу".

На састанку са министрима Ванг Јијем и Субрамањамом Џаишанкаром, амерички државни секретар је јасно ставио до знања да би "свака нуклеарна експлозија у свемиру уништила не само америчке, већ и кинеске и индијске сателите", пише овај лист.

Међу осталим могућим последицама употребе нуклеарног оружја у свемиру, америчке власти и аналитичари називају поремећај глобалних комуникационих система, што ће довести до поремећаја у свему, од хитних служби до мобилних комуникација.

Крхотине ће се расути по ниској орбити Земље и узроковати проблеме у навигацији или чак онемогућити рад сателита, упозоравају они.

Према речима америчких званичника, неки представници америчких обавештајних служби су се успротивили влади да дели америчке обавештајне податке са другим земљама.

Неки су, са друге стране, позвали да се Кини и Сједињеним Државама достави довољно обавештајних података како би их "уверили у озбиљност претње".

Како преноси овај лист, Блинкен је поделио неке информације са министрима у Минхену, а Ванг Ји је одговорио како Кина обично и реагује: говорио је о важности коришћења свемира у мирољубиве сврхе.

Еј-Би-Си је раније, позивајући се на изворе, јавио да се ради говори о плановима Русије да постави нуклеарно оружје у свемир. Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је касније да такве вести у западним медијима представљају још једну смицалицу Беле куће.

image